5 tips voor een goed immuunsysteem

In samenwerking met The Athlete's FoodCoach
Woensdag, 2 februari 2022
5 tips voor een goed immuunsysteem

Gezond en gevarieerd eten is belangrijk om je immuunsysteem op orde te houden. Daardoor ben je beter bestand tegen virussen, ziekten en bacteriën. Eet je ongezond? Dan is je immuunsysteem minder sterk en heb je een lagere weerstand. Wij geven je vijf tips om je immuunsysteem op orde te houden.

1. Alle kleuren van de regenboog

Niemand vindt het lekker om elke dag hetzelfde te eten. Daar raak je snel op uitgekeken. Beter is het om zoveel mogelijk verschillende kleuren groenten en fruit te eten. Hierin zitten veel verschillende vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zorg dus voor alle kleuren van de regenboog op je bord!

2. Slapen

Tijdens je slaap produceert het immuunsysteem kleine eiwitten, zogenoemde cytokinen. Wanneer je ziek of geblesseerd bent, helpen deze cytokinen je lichaam bij het bestrijden van ontstekingen, infecties en trauma. Te weinig slaap maakt je vatbaarder voor bacteriën en virussen. Probeer iedere nacht 6 tot 8 uur te slapen. Met voldoende slaap ondersteun je jouw weerstand.

3. Bewegen

Bewegen heeft een positief effect op je immuunsysteem. Matig inspannende activiteiten versterken je afweersysteem, vooral bij ouderen en mensen met chronische aandoeningen. Het beschermt je tegen allerlei virussen, bacteriën, ziekten. Ook kan bewegen een rol spelen bij het verminderen van stress en negatieve gedachten, waardoor je beter in je vel zit.

4. Plantaardige eiwitten

Eet jij wel plantaardige maar geen dierlijke eiwitten? Dan is gevarieerde voeding extra belangrijk. In plantaardige eiwitten zitten minder essentiële aminozuren dan in dierlijke eiwitten. Door verschillende plantaardige eiwitproducten te eten, krijg je toch het complete pakket aan essentiële aminozuren binnen.

5. Vitamine D

Vitamine D zijn belangrijk voor een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Ze zitten onder meer in vette vis. Een vette vis per week is volgens de richtlijnen erg goed voor je. Zo zet je een stap in de goede richting in je vitamine D inname. The Athlete's FoodCoach heeft meerdere maaltijden waarin vitamine D verwerkt zitten.

The Athlete's FoodCoach
Logo The Athlete's FoodCoach
In samenwerking met

The Athlete's FoodCoach

Fuel your dreams, tune your nutrition. The Athlete's FoodCoach helpt je met een persoonlijk adaptief voedingsplan om je sportdroom waar te maken. De app is beschikbaar voor hardlopers, wielrenners, fitnessers, voetballers en hockeyers.