Een gezond alternatief kerstmenu

Tara Vossers
Tara Vossers Zondag, 24 december 2017
Een gezond alternatief kerstmenu
Kerst draait voor veel mensen vooral om veel en lekker eten. Als je fanatiek met hardlopen bezig bent dan wil je misschien wel vooral een gezond kerstdiner. Diëtiste en Hardlopen.nl-expert Tara Vossers heeft wel wat alternatieven voor je.

"Less is more"

Meer gerechten/gangen is niet altijd beter. Heel veel mensen denken dat genieten een synoniem is voor veel eten. Hoe voller de tafel staat, hoe meer te genieten. Terwijl het soms veel lekkerder kan zijn om minder gerechten op tafel te serveren maar wel gerechten die extreem lekker zijn omdat daar veel tijd en aandacht aan is besteed.

Vers

Gebruik verse ingrediënten, investeer in goede producten. Pakjes en zakjes geven niet altijd de ultieme smaakbeleving. Verse producten doen dat wel, zoals verse kruiden of zelfgemaakte sauzen/marinades. Ook de producten dichtbij de oorsprong halen wil in veel gevallen iets voor de smaakbeleving doen. Koop de groenten biologisch of bij de boerderijwinkel, hetzelfde geldt voor het vlees.

Bietencarpaccio

Het kan ook anders: kies bijvoorbeeld een keer voor vis of voor een vegetarisch (bij)gerecht. Zo kun je van bieten een heerlijke bietencarpaccio maken. Lijkt qua kleur ook nog eens op de echte vleescarpaccio!

Gefrituurde zoete aardappel

Naast vleesgerechten zijn ook gebakken aardappelen of friet vaste prik bij menig kerstdiner. Ook die kun je echter goed vervangen. In plaats van (voor)gefrituurde aardappelsnacks, kun je ook heel gemakkelijk zelf gezonde (en lekkere!) friet maken! Zo is een zoete aardappel een heel makkelijk product om in stukken of reepjes te snijden en even af te bakken in de oven of in de pan.

Zware én lichte groenten

Denk ook aan de groente op je kersdiner. Wat dacht je van pompoenpuree in plaats van aardappelpuree? Of broccoli pureren en hiermee een paprika of tomaat vullen? Erg lekker, gezond en het ziet er nog eens heel chique uit ook. Leuk als decoratie op het bord!

Nog een extra tip; kies zowel een ‘zware’ als een ‘lichte’ groente. Neem broccoli, bieten, spruitjes of rode kool als zware groente, maar combineer met bijvoorbeeld een lichte salade. Zo is er genoeg keuze, genoeg variatiemogelijkheden en eet je ongemerkt toch meer groente dan wanneer er alleen maar een salade op tafel zou staan.”

Fruit

En dan is er nog er nog het dessert. Komt er ijs of slagroom aan te pas, dan zal het geen supergezond toetje worden, maar het nagerecht biedt ook altijd een kans voor een gezonde keuze. Vergeet het fruit niet! Altijd ideaal als basis voor het toetje of als decoratie op de slagroom.

Tara Vossers
Geschreven door

Tara Vossers

Tara Vossers heeft als (sport)diëtiste een eigen praktijk in Doetinchem waar ze sporters begeleidt bij verantwoord afvallen en het geven van voedingsadvies aan (recreatieve) sporters.