De kracht van kersen

Dinsdag, 4 juli 2017
De kracht van kersen
Het is zomer en dat betekent dat je in de supermarkt en bij de groenteboer volop kersen kunt kopen. Behalve dat dit rode fruit erg lekker is, zitten ze ook boordevol vitaminen. Die zorgen voor sneller spierherstel en een betere weerstand.

Kersen zijn een prima tussendoortje voor of na afloop van je hardlooptraining. In 200 gram kersen zitten maar 108 kilocalorieën, dus je zult er niet dik van worden en ze liggen ook niet zwaar op de maag als je vlak daarna gaat hardlopen.

Vitaminebommetjes

Kersen zijn echte vitaminebommetjes. Er zit vooral veel vitamine A en C in. Daarnaast bevatten kersen de mineralen koper en kalium. Dat laatste mineraal helpt om je bloeddruk te verlagen en biedt bescherming tegen hartritmestoornissen.

Sneller spierherstel

Onderzoek aan de universiteit van Michigan heeft aangetoond dat kersen ook helpen om je spieren sneller te laten herstellen van een zware inspanning, waardoor je minder last hebt van spierpijn. Dat komt doordat kersen helpen om de vrije radicalen tegen te gaan die in je lichaam ontstaan als je intensief sport.

Weerstand

Net als onder andere wortels bevatten kersen bètacaroteen. Dit is een zogenaamde provitamine die jouw lichaam omzet in vitamine A. Het levert een bijdrage aan het gezond houden van je botten, je tanden en je huid.

Beter slapen

Twee andere universiteiten, die van Pennsylvania en Rochester, deden onderzoek naar het effect van het eten van kersen op slapeloosheid. Deze studie toonde aan dat mensen die kersen hadden gegeten, daarna zes procent langer sliepen. Dit heeft te maken met het stofje melatonine in kersen, dat je slaappatroon reguleert. Slim dus om kersen te eten als je voor een belangrijke wedstrijd altijd net wat minder goed slaapt.

Kersenpit

Het is verstandig om kersen eerst goed te wassen voor je ze eet. De pit in de kers kun je beter niet opeten, omdat er een giftig stofje kan vrijkomen als je op de pit kauwt. Beter dus om de pit uit te spugen. Geen paniek als je de pit toch doorslikt: het kan ook weer niet meteen kwaad.

Bron: Sport.nl

Foto: Shutterstock