Darmgezondheid is goed voor je herstel

AND 6082 min 1
Voedingsacademie Vrijdag, 7 oktober 2022
Darmgezondheid is goed voor je herstel
© Brenda Frunt

Hoe herstel jij het beste? Loop je rustig uit, neem je een warme douche of eet je bijvoorbeeld een gekookt eitje na je training? Voeg daar dan nog eens een kop soep aan toe met veel groente, want zowel darmgezondheid als ontstekingsremmende voeding helpen bij een goed herstel.

Wat hebben ontstekingen met herstel te maken?

Ontstekingen activeren je immuunsysteem. Dat is in de basis niet verkeerd, want die ontsteking is juist het begin van het herstelproces. Maar bij veel kleine ontstekingen in je lichaam blijft je immuunsysteem geactiveerd. Dat kost veel energie en gaat ten koste van andere dingen die energie vragen zoals het herstellen van je spieren. Des te minder je immuunsysteem geactiveerd is, des te beter je herstel.

“Ontstekingen? Die heb ik helemaal niet”, horen we mensen vaak zeggen als we dit onderwerp aansnijden. Maar we hebben ze in meer of mindere mate toch allemaal wel. Ons Westerse voedingspatroon bevat namelijk veel producten die ontstekingen stimuleren, zoals omega-6 vetzuren uit zonnebloemolie, pinda, bewerkte voeding en ook toegevoegde suikers zetten ontstekingen ‘aan’. Eet daarom juist meer ontstekingsremmende voeding zoals omega-3 en -9 vetzuren uit olijfolie, lijnzaadolie, avocado, noten of kleinere vette vissen zoals sardientjes of ansjovis. En dan nog 400 gram groente per dag, twee stuks fruit en verse kruiden.

En wat is de invloed van je darmgezondheid?

Een verstoord darmmicrobioom zorgt voor kleine ontstekingen, met uiteindelijk een slechter herstel tot gevolg. In je darmen leven één tot anderhalve kilo bacteriën, ook wel je darmmicrobioom genoemd. Loop jij fluitend langs de droppot op je werk en ben jij áltijd diegene die de pan met groente leegmaakt? Dan voed jij je darmmicrobioom met weinig suikers en veel vezels. Vezels uit groente en fruit zijn dé voedingsbodem voor de nuttige bacteriën in je darmen. Zij floreren dan en produceren op hun beurt onder andere korte keten vetzuren (bijvoorbeeld boterzuur). Zie boterzuur als een soort blusdeken: het dooft ontstekingen. Dit is één van de manieren waarop het eten van vezels positief bijdraagt aan je immuunsysteem.

Een gezond darmmicrobioom zorgt dus voor minder ontstekingen, een rustiger immuunsysteem en een beter herstel. En blijf vooral lekker hardlopen, want dat blijkt ook positieve veranderingen in je darmmicrobioom teweeg te brengen. Hoe fijn is dat.

Hoe breng je dat in de praktijk?

Kijk eens of je vers gemaakte soep of een salade kunt eten bij je lunch. Je kunt ook dit lekkere gerecht met bloemkoolrijst eens op het menu zetten. Of vervang zoet beleg eens door avocado, plakjes tomaat of een gebakken ei. Mocht je nog een optie zoeken: bananenbrood in plaats van ontbijtkoek.

Minderen met toegevoegde suikers kan best een uitdaging zijn. Kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Doe als lid van hardlopen.nl gratis mee aan de suikerchallenge van de voedingsacademie. Twee weken lang ontvang je dagelijks inspiratie in de vorm van video’s, recepten en een suikervrij weekmenu. Naast een gezonder darmmicrobioom kun je ook méér energie verwachten. Het energieniveau van deelnemers aan deze challenge ging namelijk omhoog van gemiddeld een 7, naar een 8,1.

Eten Herstel
Voedingsacademie
Geschreven door

Voedingsacademie

Brenda Frunt (1983) schreef eerder de bestsellers Goud op je Bord met ‘sportkok’ Erik te Velthuis. Samen met Marieke de Groot (1982) is zij eigenaar van de Voedingsacademie en auteur van het Boek Vast Wel! Over hoe minder vaak eten – periodiek vasten dus – je meer energie geeft. Met hun achtergrond in voeding en gezondheidswetenschappen coachen Brenda en Marieke mensen, ook in het bedrijfsleven en de (top)sport, op weg naar meer energie, focus en levensgeluk.