5 ontbijttips voor ochtendlopers

Woensdag, 19 april 2017
5 ontbijttips voor ochtendlopers

Als je een ochtendhardloper bent, dan is het belangrijk dat je voor je vertrekt iets van een ontbijt nuttigt. Maar wat kun je nu beter wel en niet eten voor een training? we geven je 5 tips.

Hardlopen in de ochtend is lekker om de dag mee te beginnen maar met je voeding moet je daar wel rekening mee houden. Wat is nu een goed ontbijt als je 's ochtends gaat hardlopen? Hieronder geven we je 5 tips.

1. Twee uur van te voren

Nuttig je ontbijt bij voorkeur 1,5 tot 2 uur vóór aanvang van je training. Wanneer je snel last hebt van je maag is het verstandig ongeveer 2 uur vóór de training de laatste grote maaltijd te nemen.

2. Mijd zware maaltijden

Vermijd zware maaltijden voordat je gaat lopen. Dan kan je denken aan hele vet- of eiwitrijke maaltijden. De duur van de vertering van vetten en eiwitten is een stuk lager dan van koolhydraten, waardoor deze producten langer in de maag aanwezig blijven. Een gevolg kan maagklachten zijn. Eet dus voordat je gaat trainen geen grote hoeveelheden kwark, vlees, noten, volle yoghurtsoorten, etc.

3. Koolhydraatrijk ontbijt

Neem liever koolhydraatrijke ontbijtjes vóór aanvang van de training, bij voorkeur met zoet beleg. Zoals een bruine boterham met jam en een stuk fruit. Of een reep ontbijtkoek met een banaan of een dikke havermoutpap met een stukje fruit.

4. Voldoende drinken

Drink bij je ontbijt voldoende: denk dan aan ongeveer 250-500 ml vocht, bij voorkeur water of thee.

5. Varieer met vezels

Heb je snel last van je darmen, ook wanneer je een koolhydraatrijk ontbijt nuttigt, dan kunnen het de vezels zijn die prikkelend werken. Probeer dan te variëren tussen vezelrijk en vezelarm brood en ervaar wat het mogelijke verschil is.

Recepten