Bulletproof koffie

Lenna Omrani Zaterdag, 18 juli 2020
Bulletproof koffie
In Amerika is het al een tijd een hit: de Bulletproof koffie. Hier kom je het ook steeds vaker tegen. Maar wat is het precies en wat zijn de (gezondheids)voordelen van deze ‘boterkoffie’?

Bulletproof koffie is simpel gezegd: zwarte koffie met (gras)boter en kokosolie. Het idee van de boter en kokosolie in je koffie is dat als je dit in de ochtend drinkt, je meteen gezonde vetten binnenkrijgt. Het voordeel hiervan is dat je je langer verzadigd voelt en je je beter kunt concentreren. De olie die mensen toevoegen is MCT olie. MCT staat voor ‘medium chain triglyceride’, een vetmolecuul dat ketens bevat die we ook wel middellange vetzuren noemen. Het kan door het lichaam goed opgenomen worden. De bekendste vorm van MCT olie is kokosolie en tegenwoordig overal verkrijgbaar.

De echte liefhebbers van bulletproof koffie kiezen vaak voor grasboter. De reden daarvan is dat grasboter een stuk meer omega3-vetzuren en vitamine K2 bevat. Ook bevat het 5x meer linolzuur dan gewone boter. Linolzuur heeft een gunstig effect op het cholesterolgehalte en daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.

Maar hoe maken we de bulletproof koffie dan precies? Er zijn verschillende soorten bulletproof koffie, maar een van de populairste is die met kaneel smaak. Hieronder vind je het gemakkelijke recept van de bulletproof koffie!

Ingrediënten (2 kopjes)

  • 2 koppen (ongeveer 500 ml) hete zwarte koffie.
  • 2 el. grasboter
  • 2 el. kokosolie
  • Een snufje kaneel

Bereiding

1. Zet de koffie zoals je deze normaal zou zetten.

2. Doe twee hete koppen water in een blender. Op deze manier verwarm je de blender en voorkom je dat je koffie afgekoeld wordt.

3. Als de koffie klaar is, giet het hete water uit je blender, en doe je de koffie erin.

4. Doe nu de kokosolie en grasboter bij de koffie. Je kunt er voor kiezen om de kaneel er meteen bij te doen, of je doet het bovenop de koffie.

5. Blend nu tot je een dikke schuimlaag hebt. Hoe lang dit duurt is afhankelijk van de sterkte van je blender, maar meestal duurt dit ongeveer 20-30 seconden.

6. Schenk de koffie in je mok en maak het eventueel af door een toefje kaneel toe te voegen als je dit nog niet door de koffie gemengd hebt.

7. That’s it!

Recepten
Lenna Omrani
Geschreven door

Lenna Omrani

Lenna Omrani is ex-tophockeyster en studente voeding en diëtetiek. ''Nadat ik een langere tijd kampte met een eetstoornis heb ik de liefde voor eten weer volledig terug en heb ik weer energie! Het delen van heerlijke en makkelijke recepten is mijn passie en laat mij een stuk harder rennen. Kook jij met me mee?''