Boerenkool: energieleverancier

Dinsdag, 8 november 2016
Boerenkool: energieleverancier
De eerste nachtvorst is geweest en volgens goed volksgebruik kunnen we dus weer boerenkool eten. Wist je dat boerenkoolstamppot de energieleveranciers in een gunstige verhouding bevat als je het niet eet met spekjes en rookworst, maar met mager vlees? In het volgende recept zijn ze vervangen door rundertartaar, dat het gerecht ook nog zeer eiwitrijk maakt.

Voor één persoon schil je 250 gram aardappelen en heb je verder 250 gram boerenkool, 100 gram rundertartaar, 5 gram kokosolie, 75 gram piccalilly, peper, zout en water nodig.

Koken

Doe de aardappelen in een pan met de boerenkool erbovenop. Voeg water toe tot de aardappelen bijna onder water staan. Breng op een hoog vuur aan de kook en laat ze twintig minuten koken met de deksel op de pan. Bak ondertussen het tartaartje in een beetje kokosolie. Als het tartaartje klaar is, kun je in diezelfde pan piccalillysaus maken, door 75 gram piccalilly met 25 milliliter water aan de kook te brengen.

Stampen

Stamp de aardappelen en boerenkool door elkaar. Als je het kookvocht niet afgiet, maar gebruikt om de boerenkool smeuïg te maken, heb je geen boter of melk nodig. Door het kookvocht niet af te gieten, blijven bovendien smaak en vitaminen uit de boerenkool behouden. Serveer de boerenkoolstamppot met het tartaartje en de saus.

Voedingswaarde

Een bord boerenkoolstamppot met rundertartaar en piccalillysaus levert je 469 kilocalorieën aan energie, 33 gram eiwit en 14 gram vet. Een portie bevat 53 gram koolhydraten en 15 gram voedingsvezels.

Bron: Goud op je bord

Foto: Shutterstock