Alchoholvrij bier een gezond alternatief?

Tara Vossers
Tara Vossers Woensdag, 30 augustus 2017
Alchoholvrij bier een gezond alternatief?
Alcohol en hardlopen zijn geen goede combi. Daar hebben we al vaker over geschreven op Hardlopen.nl. Tegenwoordig heb je daar ook een alternatief voor: alcoholvrij bier en de frisse zomerse variant radler-bier. Hardlopen.nl-expert Tara Vossers geeft antwoord op de vraag: hoe gezond is dit drankje eigenlijk voor je? En is het een goede vervanger van bier als je wil afvallen?

Af en toe een biertje of wijntje kan geen kwaad. Maar het is toch goed om te weten dat alcohol negetieve effecten heeft op je prestaties. Alcohol zorgt voor spierschade, waardoor het herstel langer duurt. Het advies dat wij als sportdiëtisten geven is daarom ook om na zware inspanning geen alcohol te nuttigen. Lees meer over alcohol en hardlopen.

Radler 0.0

Maar hoe zit dat met de radler 0.0? Dit drankje is aan een opmars bezig op de terrassen. Een radler 0.0. is een mix van bier (gerstemout en hop zonder toegevoegd alcohol) en limonade. Erg lekker en verfrissend, vooral op een warme dag of na een intensieve training.

Suikers

In een radler 0.0. zit weliswaar geen alcohol, maar desondanks bevat het alcoholvrije drankje nog veel calorieën en suikers. Een flesje van 300 ml bevat ruim 80 kilocalorieën en bijna 18 gram suiker (á 4 suikerklontjes). Wanneer je hier meerdere flesjes van op een avond drinkt, kunnen de calorieën behoorlijk aantikken.

Afvallen?

Als je graag wil afvallen geef ik altijd het advies om zoveel mogelijk calorierijke dranken te laten staan, omdat deze dranken veel calorieën (afkomstig uit suiker) leveren en weinig voedingsstoffen. Wie wil afvallen drinkt een radler 0.0 dus ook beter met mate.

Afvallen
Tara Vossers
Geschreven door

Tara Vossers

Tara Vossers heeft als (sport)diëtiste een eigen praktijk in Doetinchem waar ze sporters begeleidt bij verantwoord afvallen en het geven van voedingsadvies aan (recreatieve) sporters.