Abdi Nageeye over voeding en hardlopen

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 3 oktober 2019
Abdi Nageeye over voeding en hardlopen
Abdi Nageeye, Nederlandse recordhouder op de marathon, is onderdeel van het NN Running Team. Dit is het eerste professionele running team ter wereld. Het team, dat bestaat sinds april 2017, brengt de wereldtop van langeafstandslopers bij elkaar met als doel van elkaar te leren. En van wie kunnen wij, hardlopend Nederland, beter leren dan van Abdi? Wij vroegen hem naar zijn voeding. Heb jij ook een vraag voor Abdi? Laat het weten via onze social media kanalen.

‘Extra’s zijn vers fruit, dadels en kamelenmelk’

Basic maar goed

‘Hier in Kaptagat kookt een lokale mevrouw Keniaans eten. En dat is anders dan in bijvoorbeeld Ethiopië, het is niet spicy en heeft ook niet veel smaak. Het is erg basic. In het begin vond ik dat wel lastig, maar inmiddels heb ik gemerkt dat het wel goed eten is om op te lopen.

De ochtend beginnen we met wit brood met bijvoorbeeld jam en boter en thee. ‘s Middags eten we altijd aardappels met bonen en rijst. En elke avond is het maispap, met daarbij een klein beetje vlees en wat kruiden. Als je andere dingen wilt, moet je daar zelf voor zorgen. Ik haal bijvoorbeeld vers fruit, dadels en kamelenmelk. Maar de meeste teamgenoten vinden het prima zo, anders hebben ze het gevoel dat ze dik worden,’ lacht Abdi. We hebben in elk geval genoeg energie en alles wordt hier bij het trainingskamp verbouwd. Het is organisch en zonder toevoegingen. We vullen de lokale maaltijden wel aan met supplementen en shakes.

Het voordeel van deze basic maaltijden die elke dag hetzelfde zijn, is dat je minder last hebt van je maag en je stoelgang is altijd goed. In Nederland heb je zoveel variatie, dan ga je elke dag andere dingen eten. En in heel veel zitten allerlei onnodige toevoegingen. Hier weet je precies wat je krijgt.’

Heb jij ook een vraag voor Abdi of het NN Running Team? Laat het weten via onze social media kanalen! Kijk voor meer verhalen over het NN Running Team op nn.nl/hardlopen.

Fotografie: NN Running Team

NN Running Team
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.