6x handige én bruikbare (sport)voeding voor in je koffer

Tara Vossers
Tara Vossers Vrijdag, 17 augustus 2018
6x handige én bruikbare (sport)voeding voor in je koffer
Wanneer je op vakantie gaat ben je afhankelijk van het buffet in een hotel, de lokale supermarkt en de traditionele producten van het betreffende vakantieland. Voor de liefhebber van lokale voeding kan dit een paradijs zijn maar voor mensen met darmklachten of met sportieve doelstellingen kan dit problemen opleveren. De kans op darmklachten of op verminderde sportprestaties kan je verkleinen door zelf wat handige en klein verpakte voedingsmiddelen vanuit Nederland mee te nemen in je koffer.

1. Havermout

Niet altijd is in het vakantieland volkorenbrood te verkrijgen. Denk bijvoorbeeld aan Frankrijk waar witte stokbroden letterlijk als warme broodjes over de toonbank gaan. Zelf volkorenbrood meenemen in de koffer is ook geen optie, gezien de kans op bederf of uitdroging zeer groot is. Wie toch een volkoren ontbijt wil, kan er goed aan doen om volkoren ontbijtgranen mee te nemen. Een voorbeeld hiervan is havermout. Havermout is in handige portie verpakkingen te koop in de supermarkt, waardoor je voor elke dag een nieuw zakje kan gebruiken. Makkelijk om in water of melk te koken of door de zuivel te roeren. Ook voor mensen met darmklachten kan een vezelrijk ontbijt wonderen doen voor de stoelgang.

2. Lijnzaad of psylliumvezels

Het meenemen van lijnzaad of psylliumvezels (ookwel vlozaad genoemd) kan tevens wonderen verrichten voor de stoelgang. Menig vakantieganger kent het ongetwijfeld dat de stoelgang op de vakantiebestemming maar moeilijk op gang komt. Soms ten gevolge van de reis, soms ten gevolge van een veranderd voedingspatroon en soms ten gevolge van een andere sanitaire omgeving. Lijnzaad en psylliumvezels bevatten een bepaalde hoeveelheid vetten en vezels. In combinatie met voldoende water kan dit de stoelgang bevorderen.

3. Gezonde reepjes

Op vakantie kan het nog weleens handig zijn om gezonde reepjes mee te nemen. Denk bijvoorbeeld aan de Nakd repen of de Sultana Just Good repen. Erg lekker en voedzaam. Tevens bevatten deze repen geen toegevoegd suiker en zeer weinig ingrediënten (waardoor ook weinig onnodige toevoegingen). Ideaal als voedend tussendoortje. Scheelt tevens weer een extra stop in de supermarkt of een koffietentje, waar je snel in de verleiding komt om een ongezond tussendoortje te nemen. Deze repen zijn ook ideaal als snack voorafgaand aan een training.

4. Notenmix

Ook noten zijn een ideaal tussendoortje. Hoe makkelijk is het om een zak noten in je koffer te gooien? Gezond, lekker en vullend. En je verkleind de kans op lekkere trek wanneer je geen gezond tussendoortje in je hotelkamer of appartement hebt liggen.

5. Eiwitpoeder

Niet in elk land is er zuivel in de vorm van melk of yoghurt te verkrijgen. Laat staan in de vorm van eiwitrijke kwark. Wanneer je tijdens je vakantie ook nog actief aan het trainen bent, is het toch fijn als je goed kan herstellen met behulp van eiwitten. Om te voorkomen dat je ter plekke dure eiwitsupplementen moet gaan kopen (omdat er bijvoorbeeld geen kwark te koop is) dan kan het een advies zijn om eiwitpoeder in kleine zakjes of bakjes mee te nemen. Tel uit hoe vaak je ongeveer wil gaan trainen op vakantie en neem in dezelfde hoeveelheid aan zakjes eiwitpoeder mee. Licht van gewicht en neemt weinig ruimte in beslag. Extra tip: vaak zijn eieren in het buitenland wel te koop. Ook dit kan natuurlijk prima dienen als herstelmaaltijd.

6. Ontbijtkoekrepen, gelletjes of andere houdbare koolhydraatbommetjes

Weet je dat je meer gebaat bent bij een koolhydraatbom voorafgaand of tijdens de training? Neem je eigen koolhydraatbommetjes mee waar je goed op kan lopen. Mogelijk verkoopt het vakantieland net niet de producten waar jij lekker op loopt, waardoor de trainingen weleens in het water kunnen vallen door maag- of darmklachten. Om dit te voorkomen is het een idee je eigen fijne producten mee te nemen, denk aan ontbijtkoekrepen, energy gelletjes of dextro tabletten.

Loop je vaak tegen dezelfde problemen aan op het gebied van voeding? Vraag de expert en wellicht heeft voedingsexpert Tara Vossers de gouden tip voor je.

Eten
Tara Vossers
Geschreven door

Tara Vossers

Tara Vossers heeft als (sport)diëtiste een eigen praktijk in Doetinchem waar ze sporters begeleidt bij verantwoord afvallen en het geven van voedingsadvies aan (recreatieve) sporters.