5 gezonde traktatietips voor na de training

Tara Vossers Zondag, 1 december 2019
5 gezonde traktatietips voor na de training
Koffie mét koeken, taart van de jarige, beschuit met muisjes na een geboorte of een ijsje op een warme zomeravond. Zo gaat het bij de meeste loopgroepen en -verenigingen. Elke week is er wel een reden voor iets lekkers. En soms ook zomaar, omdat het leuk is iets lekkers mee te nemen voor je loopmaatjes. Is het bij jouw groep tijd voor een nieuwe gewoonte? Eén die beter past bij de gezonde levensstijl van hardlopers? Wij geven je 5 gezonde traktatietips voor na de training. Lekker, gezond én goed voor je herstel.

Een traktatie is naast lekker, goed voor de binding na een gezamenlijke training. Vaak blijft een aantal lopers napraten, terwijl anderen direct huiswaarts gaan. Maar zodra er een traktatie is, blijft vaak de hele groep. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Deze gezelligheid vergroot weer het algehele gevoel dat samen lopen leuk is. Sportdiëtist Tara raadt het natuurlijk af om wekelijks na een training een calorieën- en suikerbom te nuttigen. Teveel suiker is voor niemand goed, ook niet voor hardlopers.

Traktatie-tip 1: Kleurrijke schaal belegde crackers

Als jij niet zo’n bak-koning of -koningin bent, hou het dan vooral simpel. Neem een pak (volkoren) crackers of toastjes mee en een variatie aan belegsoorten zoals vis, magere vleeswaren, hüttenkäse, groentespreads, rauwkost en verse kruiden. Na de training alleen nog smeren en iedereen kan pakken wat hij of zij lekker vindt.

Traktatie-tip 2: Gezonde taart

Hou je van bakken en wil je toch graag een taart serveren als traktatie? Bak dan een gezonde taart. Er zijn op internet tal van recepten te vinden waarmee je een gezonde taart maakt die zowel koolhydraten als eiwitten bevat. Een voorbeeld is de welbekende en populaire vezelrijke kwarktaart. Een taart met een bodem van roggebrood en een vulling van onder andere magere kwark. Een heerlijke traktatie met ook nog eens een ideale voedingswaarde om het herstel na de training te bevorderen.

Traktatie-tip 3: Vruchtenijsjes

Op een warme zomeravond na de training is een verkoelend ijsje een heerlijke en welverdiende traktatie. Een gezond ijsje maak je makkelijk zelf. Mix wat fruit naar keuze in een blender, voeg hier wat Griekse yoghurt aan toe. Giet het geheel in een ijshouder, stokjes erin en in de vriezer.

Traktatie-tip 4: Milkshake

Een smaakvolle, gezonde milkshake doet het ook goed op een warme zomeravond. Doe 150 ml magere kwark, een schep eiwitpoeder en 2-3 handjes diepvries fruit in een blender en je hebt een heerlijke ijskoude milkshake. En ook nog eens makkelijk over te schenken in kleine glaasjes.

Traktatie-tip 5: Bananenbrood

Versgebakken producten smaken vaak lekkerder dan kant-en-klaar uit de supermarkt. Er zijn op internet eindeloos veel recepten te vinden voor gezonde sportrepen, dadelballetjes en bijzonder broodjes zoals een bananenbrood. Het ideaal snack recept na een training. Het enige wat je nodig hebt zijn bananen, dadels, eieren, meel, noten en bakpoeder. Makkelijke ingrediënten met een heerlijk resultaat. Laat je inspireren door het internet.

Eten
Tara Vossers
Geschreven door

Tara Vossers

Tara Vossers heeft als (sport)diëtiste een eigen praktijk in Doetinchem waar ze sporters begeleidt bij verantwoord afvallen en het geven van voedingsadvies aan (recreatieve) sporters.