5 eetwissels voor hardlopers

Brenda1
Brenda Frunt Zaterdag, 13 maart 2021
5 eetwissels voor hardlopers

Je wilt iets doen aan je gezondheid. Maar je weet niet precies waar je kunt beginnen. Deze vijf eetwissels maken het makkelijk! En deze aanpassingen in je voedingspatroon kun je vandaag al toepassen.

Van een glas sinaasappelsap naar een sinaasappel

Eet je een sinaasappel, dan eet je daarbij ook de vezels uit de sinaasappel. Die geven je een verzadigd gevoel, waardoor je waarschijnlijk niet zomaar vier sinaasappels achter elkaar zal eten. Een glas sinaasappelsap daarentegen bevat vooral het sap uit de sinaasappelen. Zonder de vezels. Zo krijg je met één glas al makkelijk vier sinaasappels binnen. Zonder de vezels worden de suikers uit de sinaasappel snel opgenomen in je bloed. Dat zorgt voor een schommelende bloedsuikerspiegel en een schommelend energieniveau. Heb je dorst? Drink dan gewoon een glas water bij je sinaasappel.

Van ontbijtkoek naar een banaan

Ontbijtkoek bevat veel vrije suikers in de vorm van bijvoorbeeld glucose-fructosestroop, suiker of suikerstroop. Suikers hebben vitamines en mineralen nodig om verteerd en verwerkt te worden in je lichaam, zoals magnesium en verschillende B-vitamines. Het punt is alleen dat die vrije suikers uit de ontbijtkoek zelf geen vitamines en mineralen meer bevatten. Die moeten toch ergens vandaan komen, dus gaat je lichaam zijn eigen reserves aanspreken. En dat is natuurlijk hartstikke zonde. Een banaan daarentegen bevat naast fruitsuikers wél vitamines en mineralen.

Van vier boterhammen bij de lunch naar een verse soep, aangevuld met brood

De goede darmbacteriën leven grotendeels van de vezels die jij eet. Die zetten ze onder andere om in korte ketenvetzuren, zoals boterzuur. Boterzuur werkt tegen ontstekingen én produceert zijn eigen antibiotica om schadelijke bacteriën en schimmels te dwarsbomen. Nog lang niet alles is bekend over de darmflora, maar het is wel duidelijk dat een grote diversiteit aan darmbacteriën belangrijk is. Hoe je die krijgt? Door volop te variëren in groente en fruit. Je kunt dus best wat vezels uit brood halen, maar drie keer per dag een boterham met kaas eten levert je darmflora weinig diversiteit op. Varieer dus volop in groenten. Bijvoorbeeld in de vorm van een soep bij de lunch.

Van een broodje grillworst naar een broodje avocado met ei

Met een broodje avocado en ei krijg je meer gezonde vetzuren binnen dan met een broodje grillworst. Die gezonde vetzuren helpen ontstekingen in je lichaam tegen te gaan. Grillworst is bovendien een flink bewerkt product. Pas je deze eetwissel toe, dan krijg je dus veel minder e-nummers binnen. Niet alle e-nummers zijn ongezond, maar over het algemeen kun je zeggen dat een sterk bewerkt product minder goed is voor je gezondheid.

Van vruchtenyoghurt naar yoghurt naturel

Het is misschien een open deur, maar door vruchtenyoghurt te vervangen voor yoghurt naturel krijg je veel minder suikers binnen. Ook als je vruchtenyoghurt koopt met nul procent suikers, bevat deze toch nog zoetstoffen die je lichaam niet nodig heeft. Zoetstoffen kunnen zorgen voor afgifte van het hormoon insuline. Dat blokkeert de vetverbranding in je lichaam. Bovendien blijf je door het eten van zoetstoffen gewend aan een zoete smaak. Grote kans dat je dus blijft grijpen naar zoetigheid.

Afvallen Eten
Brenda Frunt
Geschreven door

Brenda Frunt

Brenda Frunt is sportdiëtist en schrijfster van 2 sportkookboeken ‘Goud op je bord’ die ze samen met chef-kok Erik te Velthuis van Sportcentrum Papendal schreef. Als (sport)diëtist begeleidt ze (top)sporters en inspireert ze mensen uit het bedrijfsleven met workshops, 30 dagen challenges en alles op het gebied van voeding en vitaliteit binnen het bedrijf. De drive van de mensen uit het bedrijfsleven lijkt erg op die van topsporters en dat geeft een enorme boost!