Zo blijft hardlopen leuk, deel twee

Esther Vliege
Esther Vliege Vrijdag, 7 april 2023
Zo blijft hardlopen leuk, deel twee
© Barbara Kerkhof

Hardlopen: naast lekker buiten zijn, is het de eenvoud die de sport zo geliefd maakt. Schoenen aan en gaan. Gewoon je ene voet voor de ander blijven zetten en genieten maar. Daarbij kun je bijna overal en altijd lopen, ook alleen. Allemaal voordelen. Maar die eenvoud (en vrijblijvendheid) kan ook omslaan in verveling of zelfs afhaken. Zonde! Er zijn oneindig veel manieren om jouw sport afwisselend en uitdagend te houden. Te veel tips voor een artikel, dus vandaag deel twee, deel één lees je hier terug.

Saai? Klaar voor een schema?

Of je nou wel of niet van een vastomlijnd trainingsschema houdt, zo’n plan geeft je wel houvast. Er is van tevoren goed over nagedacht en als je het nauwkeurig volgt, gaat het je vrijwel zeker lukken om jouw geplande afstand te bereiken. Op internet vind je talloze schema’s. Op hardlopen.nl vind je gegarandeerd goede hardloopschema’s gemaakt door professionele trainers van de Atletiekunie.

Schrijf je in!

Vind je hardlopen een beetje saai geworden? Dan ben je misschien toe aan een nieuwe prikkel: schrijf je zelf in voor een hardloopevenement. Ernaartoe trainen, meedoen en finishen: het werkt enorm motiverend, kies een evenement dat bij jou past: hardloopkalender.

Al kletsend ben je zo een half uur onderweg

Samen hardlopen

Het is en blijft enorm motiverend en misschien wel de beste remedie tegen een dip: hardlopen met een maatje of groepje. Al kletsend ben je zo een half uur onderweg. Maar ook zwijgend naast elkaar lopen, voelt en ís anders dan alleen. Dat kan ook met een trainer bij een club of met collega’s. Begin je (weer) met lopen, dan is Start to Run een goed programma om mee starten.

Saaie route: voorkomen is beter dan..

Veel beginnende lopers kiezen voor hetzelfde rondje. Logisch: het is leuk om je voortgang te zien en je hoeft er niet over na te denken. Maar ga af en toe toch bewust voor een andere route, zo voorkom je dat het lopen saai wordt. Een geliefde truc van gevorderde lopers: stap in de trein, stap uit op een volgend station en loop terug.

Wissel snel en kort af met lang en rustig

Saaie training: creatief lopen

Loop je niet met een trainer, dan loop je waarschijnlijk steeds op dezelfde manier: ongeveer hetzelfde tempo en ongeveer dezelfde afstand. Wees dan af en toe bewust creatief. Een voorbeeld: versnel bij elke fietser die je ziet, en vertraag weer je tempo weer zodra deze voorbij is. Sprintjes naar lantaarnpalen werkt ook simpel en lekker.

Sightseeing

Ga af en toe lopend op ontdekkingsreis. Of je nu echt op reis bent in het buitenland, een weekendje weg of voor je werk op een andere plek bent. Lopen op een andere plek is extra leuk. Kun je al wat kilometers maken, is het een heel leuke manier om een stad of plek te ontdekken. En extra leuk: als loper voel je je geen toerist maar direct onderdeel van de stad.

Uitdagende alternatieven

Ben jij avontuurlijk ingesteld? Probeer dan eens de ongebaande paden: trails, bergen of zelfs hardlopen in de modder. Varieer, daag jezelf uit en ontdek. Zoek en vind op internet volop informatie over bijvoorbeeld trailrunning, obstacle runs en survival runs. Elke vorm heeft een andere sfeer en uitdaging, voor zowel beginners als zwaar gevorderden.

Motivatie
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.