Zes trainingstips van een topatleet

Vrijdag, 27 mei 2016
Zes trainingstips van een topatleet
Hoe haal je het maximale uit je trainingen en hoe blijf je gemotiveerd om te blijven hardlopen? Van wie kun je dat nou beter leren dan van een topatleet? Deze zes tips zijn afkomstig van Eliud Kipchoge, onder andere tweevoudig winnaar van de marathon van Londen.

1. Houd een trainingsdagboek bij

“Ik houd al dertien jaar een trainingsdagboek bij om mijn trainingsplannen en mijn gevoelens over een training vast te leggen”, vertelt Eliud aan de Engelse krant The Telegraph. “Voordat ik dit jaar aan de marathon van Londen begon, kon ik terugzoeken hoe ik me vorig jaar vlak van tevoren voelde. Dat helpt me.”

2. Omring jezelf met goede trainingsmaatjes

“Als je samen met veel anderen traint, is dat goed voor je motivatie. Train je samen met snelle atleten, dan blijft dat je uitdagen om zelf ook sneller te worden”, zegt Eliud.

3. Loop niet altijd op dezelfde snelheid

Zelf loopt Eliud tussen de 200 en 220 kilometer per week, waarbij 42 kilometer op een dag het maximum is. Wissel af tussen korte en langere lopen en in de snelheid waarop je loopt, is zijn advies. “Lange looptrainingen verbeteren je uithoudingsvermogen, maar van korte intervaltrainingen word je sneller. Loopjes van 5 kilometer helpen je ook als je voor een marathon traint.”

4. Train twee keer op een dag

“Op sommige dagen train ik twee keer – één keer ’s morgens om 6 uur en één keer ’s middags om 4 uur”, vertelt Eliud. “Als je twee trainingssessies op een dag doet, geef je aan je lichaam, hart en longen het signaal dat je sneller moet herstellen, waardoor je fitter wordt.”

5. Gebruik een sporthorloge

Eliud draagt tijdens zijn trainingen en wedstrijden een horloge om op de hoogte te zijn van zijn snelheid en het aantal kilometers dat hij al gelopen heeft. “Het is een goede manier om in de gaten te houden hoe snel ik ga en om gedurende de hele race de juiste snelheid te houden, zodat ik niet te snel of te langzaam ga.”

6. Lekker vroeg naar bed

Wie hard traint, moet ook tijd nemen om te ontspannen en te herstellen. De favoriete ontspannende activiteiten van Eliud zijn muziek luisteren en boeken lezen. En hij heeft nog een gouden tip: lekker veel slapen. “Ik slaap overdag tussen de trainingssessies door en ik ga elke avond rond 9 uur naar bed.”

Bron: The Telegraph

Foto: Cristian Teichner / Shutterstock.com

Marathon