YSTR: “Beginner, of al wat meer ervaring? Iedereen kan meedoen.”

Dinsdag, 21 januari 2020
YSTR: “Beginner, of al wat meer ervaring? Iedereen kan meedoen.”
Atletiekvereniging Generaal Michaëlis start ook dit jaar weer met de populaire Yakult Start to Run training. Twijfel je nog? Dan is dit dé kans om je te laten overtuigen. Twee deelnemers van de vorige cursus delen hun ervaringen: “Beginner, of al wat meer ervaring? Iedereen kan meedoen.”

“Ik hoop ooit eens een halve marathon te lopen.” Lesley van der Maal (43) heeft al een doel voor ogen, sinds ze laatst in september voor de tweede keer aan de Start to Run cursus meedeed. De tweede keer? “Ja, twee jaar geleden moest ik al na enkele maanden stoppen, toen ik een herseninfarct kreeg. Dat heeft best wat impact ook op m’n familie gehad. Vooral ook omdat ik in m’n jonge jaren 16 jaar lang fanatiek aan waterpolo heb gedaan”, schetst Lesley het proces, waar ze gelukkig goed uitgekomen is. “M’n neuroloog zei na twee jaar ook al: ga toch weer beginnen. Zelf voelde ik me lusteloos, sneller moe, geen zin. Toen heb ik de draad weer opgepakt.” Inmiddels traint ze bij de doorstartersgroep, tot 10 kilometer. “Die 10 kilometer, m’n eerste doel, heb ik laatst al gehaald: de Urban Trail Eindhoven.” Lesley traint tweemaal per week bij GM en zondags voor zichzelf.

Jip-en-janneketaal

Haar trainingsmaat bij de doorstarters Judith van Kaathoven roemt vooral de informatieavond: “Daar beantwoorden ze in jip-en-janneketaal al je vragen.” En die vragen had ze: “Vorig jaar deed ik een halve triathlon, maar kwam juichend en huilend tegelijk over de finish. Juichend omdat ik het gehaald had, huilend omdat ik tijdens het fietsen een blessure aan m’n rug kreeg en het lopen bijna niet meer ging.” Het sporten - de verbinding, de verbroedering, de gezonde levensstijl - loopt als een rode draad door haar leven: “Ik heb heel lang aan wakeboarden gedaan: driemaal Nederlands kampioen, vijfde bij de EK, elfde bij de WK. Nu de kinderen wat ouder zijn, was ik wat zwaarder geworden en was op zoek naar een passende sport voor op ‘latere leeftijd’. Ik ben tenslotte bijna 49.” Juist om de afwisseling had ze voor de triathlon gekozen en juist die droom leek ondanks veel oefeningen voorbij. “De trainer van m’n dochter Sophie bij de atletiek hoorde het aan en zei, probeer gewoon die Start to Run eens”, vervolgt Judith. “Ik merk nu al dat ik lichter loop, let door de aanwijzingen op m’n techniek en houding, zelfs op m’n ademhaling. Trainer Kathinka heeft me nu aangemeld voor de loopanalyse. Nu pas kan ik genieten van het lopen.” Eén advies wil ze nog meegeven aan de nieuwe lichting: “Niet bang zijn voor verschil in snelheid, aan te moeten klampen of niet meekunnen.”

Het doel van de cursus is om binnen 7 weken 25 minuten aaneengesloten te kunnen hardlopen in je eigen tempo. Voor meer informatie en inschrijven ga je naar yakultstarttorun.nl.

Fotografie: Ruud van Bragt
Tekst: Atletiekvereniging Generaal Michaëlis

Yakult Start to Run