’s Morgens niet lopen
Wat voor jou het beste tijdstip is, is afhankelijk van je biologische klok. Ben je een avondmens? Dan ben je ’s morgens zeker niet op je best. Maar het zal je misschien verbazen: ook ochtendmensen zijn ’s morgens niet in topvorm.
In de loop van de jaren zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het beste tijdstip om te lopen. Daaruit blijkt dat prestaties van sporters nauw samenhangen met hun biologische klok. Met name avondmensen zijn hier gevoelig voor. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Birmingham dat avondmensen tijdens een sprint in de ochtend maar liefst 26 procent langzamer zijn dan bij een sprint in de avond. Het verschil in prestatievermogen heeft te maken met allerlei interne processen die worden beïnvloed door de biologische klok: hartslag, lichaamstemperatuur, concentratie en reactietijd. Niet zo gek dat dit onze prestaties beïnvloedt.
Wanneer je dan het beste wel kunt lopen? Avondmensen pieken halverwege de avond, ochtendmensen juist rond het middaguur en mensen zonder specifieke voorkeur aan het eind van de middag. 7 uur ’s morgens lijkt voor niemand het ideale tijdstip om een topprestatie te leveren. De meeste sporters pieken ongeveer 6 uur na het ontwaken, voor avondmensen kan dit zelfs oplopen tot 11 uur.