Waarom het goed kan zijn jezelf niet in een parcours te verdiepen

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Vrijdag, 11 maart 2022
Waarom het goed kan zijn jezelf niet in een parcours te verdiepen
© Duy vu Dinh

Voordat je aan een hardloopevenement deelneemt, wil je vast weten hoe het parcours eruit ziet. Hoe zwaar wordt het? Op welke momenten moet je jezelf sparen? Het lijkt onderdeel van een goede voorbereiding, maar niets is minder waar. Hoe zwaarder je verwacht dat het wordt, hoe langzamer je loopt.

Natuurlijk is het goed om een wedstrijdplan te hebben en na te denken over hoe je een wedstrijd indeelt. Maar precies weten wanneer je het zwaar gaat krijgen, kan je weleens tegenwerken. Uit onderzoek blijkt namelijk dat hardlopers die vooraf weten dat zij een zware inspanning moeten leveren, in aanloop daar naartoe (onbewust) langzamer lopen. Terwijl de beleefde inspanning, hartslag en de mate waarin zij verzuurden niet lager zijn.

Het onderzoek

Tijdens het onderzoek moesten hardlopers twee keer 3000 meter hardlopen op een loopband; één keer wisten ze dat ze na 2200 meter heuvelop moesten lopen, de andere keer waren ze daar niet van op de hoogte. In beide gevallen legden ze de laatste 800 meter af op een helling die toenam tot 7 procent.

Als hardlopers wisten dat de helling kwam, bleken ze zich hierop voor te bereiden door in aanloop naar de helling 2,5 procent langzamer te lopen. Toch voelden ze zich even vermoeid en was de hartslag even hoog als wanneer ze niet wisten van de helling. Ofwel: je presteert dus beter wanneer je niet weet wat je te wachten staat.

Hoe komt dat?

De Britse onderzoekers denken dat het verschil wordt veroorzaakt doordat lopers die weten dat ze het zwaar krijgen, zich meer richten op hun energieverdeling, terwijl lopers die niet weten wat hen te wachten staat zich beter kunnen focussen op ontspanning. Meer ontspanning zorgt voor een betere loopefficiëntie, wat je loopprestatie ten goede komt.

Laat die parcoursverkenning dus lekker achterwege en ga je volgende wedstrijd onbevangen in!

Halve marathon Marathon
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.