4 tips om je trainingsplan leuk te houden

Donderdag, 5 augustus 2021
4 tips om je trainingsplan leuk te houden
Werk je naar een doel toe, dan heb je een trainingsplan nodig, zeker als je gaat voor een afstand van 10 kilometer of meer. Maar niet iedereen houdt van een strak schema waarbij je van dag tot dag weet wat je moet doen om je klaar te stomen voor een loop. Ben jij daar ook niet zo van, maar wil je toch je doel bereiken? Pas dan deze tips toe.

Of je nou wel of niet van een vastomlijnd trainingsschema houdt, zo’n plan geeft je houvast. Er is van tevoren goed over nagedacht en als je het nauwkeurig volgt, gaat het je vrijwel zeker lukken om je doel te bereiken. Op Hardlopen.nl vind je vele goede schema’s. Voor vrijwel elke loper is er wel eentje. Vooral gebruiken, zeggen we dan ook.

Tips

Toch zul je ook periodes hebben waarin je niet met een strak schema wilt lopen. En er zijn ook lopers die het misschien een beetje saai of benauwend vinden om ver van tevoren al te weten wat hen allemaal te doen staat. Wil je niet met een schema lopen, maar wel je prestaties verbeteren, lees dan de volgende tips.

1. Kies bewust voor variatie

Doe zeker één keer per week een training die heel anders is dan je gebruikelijke trainingen: bijvoorbeeld wat betreft de route die je loopt, de afstand die je aflegt enzovoort. Als je voor een halve marathon traint, doe je de ene keer bijvoorbeeld een training van 11 kilometer en de andere keer eentje van 18 kilometer.

2. Wat betekent snelheid voor jou?

Heb je hier voor jezelf al eens bewust over nagedacht? Wil je een nieuw persoonlijk record neerzetten bij je volgende loop? Dan zul je één (of twee) keer per week een training moeten inpassen waarin je op een hogere snelheid loopt dan normaal, bijvoorbeeld een intervaltraining. Ben je vooral een sociale loper die geniet van de sfeer van een evenement, dan is het niet nodig om zo’n training te doen.

3. Niet te veel kilometers

Leg jezelf niet de verplichting op om per week beslist een bepaald aantal kilometers te halen. Je hoeft je dan ook niet rot te voelen als je een keer niet of korter getraind hebt omdat je geen zin had of gewoon een te drukke week had. Kijk naar het grotere geheel: het gaat erom dat je elke week een stap zet richting je doel.

4. Zet niet te grote stappen

Ook dit is vooral een aandachtspunt als je voor een langere afstand gaat, zoals een 10 kilometer of halve marathon. Loop elke week hooguit 10 tot 20 procent meer kilometers dan de week ervoor. Grotere stappen zetten is echt niet nodig, zeker niet als je op tijd begint met trainen.