Veilig lopen in het donker

Lysanne Wilkens Vrijdag, 16 oktober 2020
Veilig lopen in het donker

Zondag 18 oktober klinkt om 0:01 uur het startschot van de Virtual TCS Amsterdam Marathon. Om de start van de raceweek te markeren, vertrekken de eerste lopers om middernacht. Je krijgt t/m zondag 25 oktober de tijd om jouw gekozen afstand te volbrengen. Wel in jouw eigen omgeving, afzonderlijk van elkaar, maar met één gezamenlijke missie: het volbrengen van jouw hardloopdoel.

Nu de dagen weer korter worden, is de kans groot dat het buiten nog - of al - donker is wanneer je gaat hardlopen. Het is belangrijk dat je zichtbaar bent, zowel voor andere weggebruikers als voor jezelf. Met deze voorzorgsmaatregelen kun je veilig op pad!

Ken je plek op de weg

Als je buiten op de weg gaat hardlopen dan ben je een verkeersdeelnemer. Ga daarom uit van de algemene wettelijke regels bij het kiezen van jouw plek op de weg:
1. Voetgangers gebruiken voetpad.
2. Wanneer het voetpad ontbreekt, mag er gebruik gemaakt worden van het fietspad.
3. Ontbreekt ook het fietspad? Gebruik dan de berm of de uiterste zijde van de rijbaan.
4. Je mag zelf bepalen aan welke kant van de weg. Meest logisch is de kant waar je het best zichtbaar bent en/of het meest overzicht hebt.

Kies voor de bekende weg

Wanneer je gaat hardlopen in het donker, kun je het beste zoveel mogelijk kiezen voor paden die goed verlicht zijn en die je kent. Zo weet je waar op je route de op- en afstapjes en eventuele (val)kuilen zitten. Ga je toch lopen op een route die je niet zo goed kent? Loop dan tegen het verkeer in aan de linkerkant van de weg. Zo zie je het verkeer aankomen en kun je daar op tijd op anticiperen als dat nodig is.

Zorg dat je opvalt

Het is belangrijk dat je goed zichtbaar bent voor andere weggebruikers. Je zichtbaarheid in het donker kun je vergroten door reflecterende kleding te dragen of verlichting mee te nemen. Volledig in het zwart zal je niet opgemerkt worden, felle kleuren zijn in het donker vanzelfsprekend een betere keuze. Veel kledingmerken hebben bovendien een speciale lijn waar op slimme plekken reflectiestrepen zijn verwerkt. Deze wordt vaak aangeduid met de term 'HiVis' (High Visibility).

Je kunt over je kleding ook een reflecterend hesje dragen. Deze bestaan tegenwoordig in allerlei modieuze ontwerpen, speciaal gemaakt voor hardlopers met een comfortabele pasvorm zodat je niet wordt belemmerd tijdens het lopen. Soms hebben die hesjes ook nog een paar rode kleine led-lampjes die je kunt laten knipperen. Dat soort lampjes kun je ook als armband om doen. Nog meer licht geven armbanden die uit een brede led-strip bestaan die helemaal verlichten. Dat soort led-verlichting kun je ook aan je schoen vast maken met speciale schoenclips. Wat verlichting en reflectie betreft, liever te veel dan te weinig.

Is het donker wanneer je wil gaan hardlopen? Dat hoeft dus geen probleem te zijn. Door rekening te houden met je kleding, route en andere weggebruikers kun je veilig een rondje lopen, ook zodra de zon onder is.

Virtual TCS Amsterdam Marathon

Zondag 18 oktober klinkt om 0:01 uur het startschot van de Virtual TCS Amsterdam Marathon. In Amsterdam zal de eerste loper op dit tijdstip de start van het virtuele evenement inluiden. Je kunt kiezen voor één van de drie afstanden: de TCS Marathon, de Mizuno Halve Marathon of de TCS 8 km. Je krijgt t/m zondag 25 oktober de tijd om jouw gekozen afstand te volbrengen.


Clubs Veiligheid
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.