Vakantietips voor hardlopers

Rob veer
Rob Veer Dinsdag, 25 juni 2024
Vakantietips voor hardlopers

Waar wordt jouw vakantie leuker van: meer, minder, of even helemaal niet hardlopen? Het kan allemaal. Het is tenslotte vakantie! Wat je ook van plan bent, voor iedere hardloper hebben we een aantal vakantietips.

Wist je dat meer dan 80 procent van de Nederlanders er tijdens de vakantie op uit trekt? Ongeveer de helft van hen kiest voor een mooie plek in Nederland, de andere helft trekt de grens over. Frankrijk, Spanje en Italië staan nog traditioneel hoog in de top 10 van populaire vakantiebestemmingen. Al ruim voor het vertrek verheugen de hardlopende vakantiegangers zich op de uitdagende duurlopen over uitgestrekte stranden, door glooiende wijngaarden of over spannende single-tracks langs steile bergwanden. De koffers zijn gepakt, de hardloopschoenen niet vergeten: het is vakantie!

Is het voor jou een periode waarin je wat meer kilometers wilt maken? Of train je liever wat minder? Het kan ook zijn dat je juist heel blij wordt van een paar weken zonder hardlopen. Elke insteek heeft voors en tegens. Maar wat voor álle vakantiegangers geldt: doe de eerste paar dagen op locatie rustig aan.

Meer trainen

Je wilt er gedurende een paar weken stevig tegenaan om je conditie een flinke boost te geven. Helemaal goed!

Zorg om te beginnen dat je fris en fruitig aan die vakantie begint. Is dat niet het geval en voel je je moe en futloos, gebruik dan de eerste week van je trainingskamp om lekker uit te rusten en wat rustige duurloopjes te doen. De resterende vakantietijd kun je er stevig tegenaan gaan. Maak het echter niet te bont: loop hooguit 20 procent meer dan je normale aantal trainingskilometers. Pak na terugkeer minimaal drie hersteldagen om de supercompensatie van je extra trainingsarbeid ruim baan te geven.

Minder trainen

Liever wat rustiger aan… Je wilt even uit het keurslijf van je trainingsroutine en wil wat minder tijd in je trainingen stoppen. Goed plan!

Je wilt wel voorkomen dat je conditie wegzakt. Dat gebeurt niet zo snel als je actief blijft. Je kunt met een gerust hart een of twee trainingen per week minder doen dan je gewend bent. De trainingen die je doet, mogen bestaan uit korte, rustige duurloopjes die je afrondt met enkele ontspannen versnellingsloopjes. Na die vakantie kun je het schema dat je voor vertrek aanhield weer oppakken.

Niet trainen

Voor jou staat vakantie voor uitrusten, luieren, nieuwe omgevingen ontdekken en vooral even niet hardlopen. De hardloopschoenen blijven thuis. Ook wel eens lekker!

Een tijdje niet hardlopen kan zeer verfrissend zijn, en als het een korte vakantie betreft (1 week), dan zal je conditie er niet onder lijden. Dat is wel het geval bij een langere vakantie. Als het gaat om een actieve vakantie waarin je bijvoorbeeld veel fietst of wandelt, dan zal die ‘schade’ beperkt zijn. Heb je al een tijdje een blessure of loop je anderszins te kwakkelen met je gezondheid, dan is de vakantie een goede gelegenheid om ruimte te nemen om er van te herstellen.

Handige tips

Hoe de sportieve invulling van jouw vakantie er ook uit ziet: wees je bewust van de impact van de reis op je gestel. Denk aan inpakken, stress vooraf en onderweg, minder slaap en eventueel een jetlag. Doe daarom de eerste paar dagen na aankomst op je vakantiebestemming heel rustig aan. Bedenk dat de specifieke omstandigheden ter plaatse (ondergrond, heuvels, weersomstandigheden) niet alleen interessante uitdagingen vormen, maar ook een verhoogd blessurerisico met zich meebrengen.

Hoe dan ook, een fijne vakantie!

Motivatie Sneller worden Ontspanning
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.