Trainen bij een loopgroep, hoe maak je de stap?

Lysanne Wilkens
Lysanne Wilkens Woensdag, 9 februari 2022
Trainen bij een loopgroep, hoe maak je de stap?

Heb je het hardlopen onder controle, maar wil je graag meer? Of je nu op zoek bent naar meer structuur in je trainingen, advies van een ervaren looptrainer of het plezier van samen hardlopen – bij een loopgroep vind je het allemaal. Zo zet je de stap en vind je een loopgroep die bij je past!

Hardlopen kan prima solo, maar dat is niet altijd makkelijk. Lopen met anderen zorgt voor meer motivatie en plezier. En door de expertise en begeleiding van een ervaren trainer word je snel een betere hardloper. Dus waar wacht je nog op?!

Waar vind je een loopgroep?

Afhankelijk van de loopervaring en ambitie die je hebt, kun je op zoek gaan naar een loopgroep die daarbij past. Een overzicht van alle clubs en loopgroepen waar je mogelijk bij aan kunt sluiten vind je hier. Voor meer informatie over de specifieke loopgroepen kun je altijd even mailen. Het is dan handig om jouw loopervaring en niveau erbij te vermelden, zodat je in de juiste groep terechtkomt.

Zet de stap

Wat houdt je tegen? Twijfel je of je het tempo bij kunt houden? Geen zorgen, loopgroepen zijn ingedeeld op niveau. Zo loop je met anderen die ongeveer hetzelfde tempo hebben. Bovendien wordt vaak de regel ‘samen uit, samen thuis’ gehanteerd. De voorste lopers zullen regelmatig omdraaien om de achterste lopers op te halen, waardoor je ondanks tempoverschillen toch samen kunt trainen. Geef het vooral ook aan wanneer het tempo voor jou te hoog ligt en schroom niet om het wat rustiger aan te doen.

Weet je niet of je het fijn vindt om in een groep te lopen? Probeer het een keer! Vaak kun je vrijblijvend deelnemen aan een training om te zien of het lopen in een groep – en de groep zelf – je bevalt.

Clubs Loopgroep Sneller worden Conditie verbeteren
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.