Trailrunning: 'Je ziet meer en je komt verder'

Bert Pessink Zaterdag, 22 december 2018
Trailrunning: 'Je ziet meer en je komt verder'
Simpel gesteld is trailrunning hardlopen over paadjes in heel veel varianten voor wat betreft route en zwaarte. Trailrunning is in, want bij de diverse trails in Nederland staat steeds vaker het bordje ‘uitverkocht’. Tim Pleijte (33) uit Vlissingen is een echte topper, zijn trails spelen zich af in heel Europa. Ook deed hij al drie keer mee aan de wereldkampioenschappen.

Tim Pleijte was altijd al een goede hardloper. Zowel op de weg als op de cross had de snelle Zeeuw al een groot aantal wedstrijden op zijn naam geschreven. Pleijte: “Ik vond de cross prachtig, lekker buiten in de natuur. Maar zo’n cross gaat vaak over meerdere rondjes. Een vriend stelde voor eens aan een trailrun mee te doen, die ging over één ronde en de afstand was ook nog eens verder. Na mijn eerste trail was ik meteen verkocht.”

Die eerste trail is 6 jaar terug en Pleijte staat in Nederland inmiddels aan de top. Zijn wedstrijden beperken zich niet alleen tot Nederland, maar hij loopt ze ook in de mooiste bergstreken van Europa zoals de Alpen, de Pyreneeën en de Dolomieten. “Voor mij is het mooie aan trailrunning dat ik mij op een afwisselend parcours met verschillende ondergrond, steile klimmetjes en technische afdalingen kan meten met mezelf en mijn medesporters. Het is bij een trail zo, wat je tegenkomt, daar moet je doorheen. Het maakt niet uit of het nou blubber of water is. Ik kan ontzettend genieten van die tochten, want ze lopen door de meest prachtige natuur.”

Een belangrijk onderdeel van de trail is het materiaal. Waar een beginner op een trail van 10 kilometer slechts hoeft te letten op goede schoenen met voldoende grip, is de uitrusting die Pleijte op zijn tochten meeneemt vele malen groter. “Als wij een lange trail in de bergen hebben, kunnen we te maken krijgen met verschillende weersomstandigheden. Daar moeten we rekening mee houden door een regenjack, een isolatiedeken of extra water mee te nemen.”

Op het verlanglijstje van Pleijte staat nog deelname aan de Ultra Trail du Mont Blanc. “Daar rond de Mont Blanc wil ik graag nog een keer meedoen. Maar ook in Nederland zijn mooie trails te vinden. Mijn favoriet is de Vuurtorentrail op Ameland, prachtig met al die duinen. Bij ons in Zeeland hebben we de uitdagende Trail by the Sea. Ook op de Veluwe en in Drenthe kun je prachtig trailen en vergeet de Koning van Spanje in Limburg niet. Ik kan het trailen in ieder geval aan iedereen aanraden. Begin gewoon een keer met een korte afstand. De sfeer is losjes en ontspannen en je komt in de mooiste natuurgebieden. Laat je horloge bovendien maar thuis, want tijd is niet belangrijk.”

Foto: Zout Fotografie

Trailrun
Bert Pessink
Geschreven door

Bert Pessink

Bert Pessink is als speaker/infotainer sinds 1984 de stem van menig hardloopevenement in heel Nederland waaronder de Zevenheuvelenloop, de Dam tot Damloop, de Marikenloop, de Groet uit Schoorl Run, de 4 mijl van Groningen en de Amsterdam Marathon. Bovendien was hij speaker bij de EK Cross in 2005 in Tilburg en de EK Halve Marathon in 2016 in Amsterdam. Alle grote namen uit de wegatletiek passeerden in de afgelopen 30 jaar zijn microfoon.