Terug in je normale ritme: 10 tips om gemotiveerd te blijven lopen

Maandag, 6 september 2021
Terug in je normale ritme: 10 tips om gemotiveerd te blijven lopen
Misschien train je in de zomer wel net zo fanatiek door als anders, maar misschien heb je je sportactiviteiten ook wel even op een lager pitje gezet en lekker vakantie gevierd. Heel gezond als je het hele jaar hard werkt! Met deze 10 tips ga je gemotiveerd weer op pad en blijf je lekker hardlopen.

1. Loop je nog op de manier die je leuk vindt?

Hardlopen is leuk en heel goed voor je mentale en fysieke gesteldheid, maar afwisseling is ook goed. Misschien ben je na een tijdje weleens toe aan iets anders. Begin niet zomaar uit gewoonte weer met hardlopen, maar bekijk wat je dit seizoen graag zou willen doen. Misschien kun je met behulp van de kalender van Hardlopen.nl vast plannen aan welke evenementen je zou willen deelnemen en wellicht is het tijd om je aan te sluiten bij een loopgroep in de buurt. Zo vlak na de zomer is dit het ideale moment daarvoor.

2. Loop je nog op een manier die bij jou past?

Sporten houd je het beste vol als het past in jouw dagelijkse routines. Ga je bijvoorbeeld studeren of heb je onlangs een andere baan gekregen waarvoor je verder of juist minder ver moet reizen? Of gaan je gezinsleden een nieuwe opleiding doen of van baan veranderen? Dat kan betekenen dat je nu wel tijd hebt om je aan te sluiten bij een loopgroep of om op tijden te lopen die vroeger niet mogelijk waren. Of misschien is het tijd om een loopschema te maken dat past bij je nieuwe leven, zodat je het hardlopen ook volhoudt. Hardlopen.nl heeft een groot aantal schema’s om je op weg te helpen.

3. Begin rustig aan

Net als jijzelf moet ook je lichaam na de zomer even op gang komen als je in juli en augustus niet zo veel gelopen hebt. Neem dus rustig de tijd om weer op te starten en bouw het aantal trainingen en de intensiteit daarvan geleidelijk op. Je hebt er immers niets aan als je in september al een blessure oploopt of je motivatie kwijtraakt.

4. Houd het zomergevoel vast!

Ook in het najaar kan het nog heel mooi weer zijn. Profiteer daarvan door lekker veel te lopen in de zon en bijvoorbeeld in de avond, het is nog steeds behoorlijk lang licht. Stel veel trainen in de sportschool dus nog even uit! En wil je het echte vakantiegevoel vasthouden? Zoek dan, als je er één in de buurt hebt, een strand op om daar lekker te lopen.

5. Stel nieuwe doelen

Niets werkt zo motiverend om het nieuwe seizoen te beginnen als het stellen van een doel. Dat kan betekenen dat je je inschrijft voor een loopevenement, maar het mag natuurlijk ook een persoonlijk doel zijn: bijvoorbeeld dat je na drie maanden vijf kilometer achter elkaar kunt hardlopen.

6. Geef jezelf een cadeautje

Vroeger op school maakte je gloednieuwe agenda het toch net iets leuker om weer de schoolbanken in te gaan. Zo is het met sporten ook. Een sportshirt, een gadget zoals een wareable, schoenen of materiaal dat je nodig hebt wanneer het weer wat verandert: trakteer jezelf op iets nieuws zodat je nog meer zin krijgt in het begin van het nieuwe seizoen!

7. Ga (weer) gezonder eten

Samen met het sporten is ook gezond eten en drinken er misschien weleens bij ingeschoten tijdens de zomermaanden. Een ijsje halen of een drankje drinken op het terras hoort immers ook bij de vakantie. Kijk of je met de start van het nieuwe sportseizoen ook (weer) in een ritme van gezond eten en drinken kunt komen. Verdiep je eens in lekkere en gezonde maaltijden.

8. Sport met vrienden

Heb je je vrienden in de zomer weinig gezien omdat jullie allemaal op verschillende momenten op vakantie waren? September is de ideale maand om uitgebreid bij te praten, en dat kun je dan net zo goed doen terwijl je samen het hardlopen weer oppakt.

9. Bereid je nu al voor op dipjes

Wanneer lukte het in het afgelopen jaar niet zo goed om je vast te houden aan jouw goede hardloopgewoonten? En hoe heb je de draad daarna weer opgepakt? Kijk eens terug naar wat er goed ging en wat er minder goed ging, en ook in welke periodes van het jaar je het lastig vond om het trainen vol te houden. Zo kun je nu alvast een plan maken voor wat je gaat doen als je weer in een sportdip terechtkomt.

10. Denk aan de Nationale Sportweek

Van 17 tot en met 26 september vindt de Nationale Sportweek plaats. Tijdens deze week worden er in bijna elke plaats in Nederland leuke sportactiviteiten georganiseerd en zetten veel verenigingen en ook loopgroepen hun deuren open zodat je er een kennismakingsles of een clinic kunt volgen. Houd de komende tijd https://www.nationalesportweek.nl in de gaten om te kijken wat je in september bij jou in de buurt kunt doen.