Stichting Running Blind zoekt hardloopbuddy’s door het hele land

In samenwerking met Nationale-Nederlanden
Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 16 november 2022
Stichting Running Blind zoekt hardloopbuddy’s door het hele land
© Lysanne Wilkens

Hardlopen is een sport die ook als je een visuele beperking hebt, goed te beoefenen is. Wat daarbij wel van belang is, is een hardloopbuddy die zorgt voor de nodige begeleiding om veilig te kunnen hardlopen. Stichting Running Blind zoekt hardloopbuddy’s door het hele land om hardlopers met een visuele beperking te begeleiden.

Al 15 jaar zet Stichting Running Blind zich in mensen met een visuele beperking aan het sporten te krijgen. In veel grote steden bestaan inmiddels Running Blind-regiogroepen bij atletiekverenigingen en loopgroepen. “Dat is een mooie ontwikkeling, maar nog steeds vallen er lopers buiten de boot,” vertelt Netty Dorrestijn, voorzitter van Stichting Running Blind. “Degenen die in een dorp wonen, kunnen niet altijd ergens terecht. Reizen naar een regiogroep vormt vaak een drempel, omdat gemeenten steeds meer korten op WMO vervoer.”

Buddy aan huis

Om deze lopers tegemoet te komen, is Stichting Running Blind een nieuw project gestart: Buddy aan huis. “Op die manier willen we individuele hardlopers met buddy’s verbinden, zodat zij, met support van Running Blind, in hun eigen omgeving samen kunnen hardlopen”.

Hoewel Stichting Running Blind over een ruime database van potentiële buddy’s beschikt, is een match niet eenvoudig te maken. “De locatie is het grootste struikelpunt,” vertelt Netty. “In grote steden bieden zich vaak genoeg buddy’s aan, maar in kleinere plaatsen is het lastiger om vraag en aanbod te matchen.”

Meld je aan?

Naast de locatie, is het ook van belang dat het niveau van de lopers op elkaar aansluit. “Dat is een volgende uitdaging. Een ervaren marathonloper matchen we liever niet met iemand die net begint,” vertelt Netty. “Verder is het belangrijk dat een buddy voor de langere termijn betrokken wil zijn en tijd heeft om regelmatig samen te lopen. De ideale kandidaat? Vitale hardlopende 65-plussers met pensioen zijn bijvoorbeeld. Dat zijn fijne buddy’s, omdat ze vaak veel tijd hebben en flexibel zijn, zodat zij ook overdag kunnen lopen”. Niet iedereen met een visuele beperking loopt graag in het donker.

Heb je interesse om buddy te worden van Stichting Running Blind? Je kunt jezelf aanmelden via de website van Stichting Running Blind. “Zodra iemand zich aanmeldt als buddy bewaren we zijn of haar gegevens in ons systeem,” vertelt Netty. “Mocht een loper met een visuele beperking uit de buurt aangeven op zoek te zijn naar een begeleider, gaat Running Blind in het bestand op zoek naar een match. Als die er blijkt te zijn, regelen wij een kennismaking en een clinic aan huis voor de loper en buddy, zodat zij samen veel veilige en ontspannen kilometers met elkaar kunnen maken.”

NN Running Team
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo Nationale-Nederlanden
In samenwerking met

Nationale-Nederlanden

Wij zijn supporter van alle hardlopers! Daarnaast zijn we trotste sponsor van het NN Running Team én tientallen hardloopevenementen, waaronder de NN Marathon Rotterdam en NN CPC Loop Den Haag.