Pieken op een marathon? Dat doe je rond je 29e jaar!

Lysanne Wilkens Maandag, 12 oktober 2020
Pieken op een marathon? Dat doe je rond je 29e jaar!
© Erik van Leeuwen

Hardlopen kan op iedere leeftijd. Maar loop je om persoonlijke records te breken, dan is het goed om beseffen dat je leeftijd daar een belangrijke rol in speelt. Wat is de beste leeftijd om een snelle tijd op de marathon te lopen?

Je leeftijd is bij hardlopen van grote invloed op de prestaties die je neerzet. Dit getal hangt namelijk samen met kracht, snelheid en herstelvermogen van het lichaam. Verschillende onderzoekers hebben zich in het verleden gebogen over de leeftijd waarop hardlopers de beste prestaties noteren.

Een team van de Georgia State University bestudeerde de data van de marathons van Boston, New York en Chicago (van 2001 tot 2016). Zo kon worden nagegaan op welke leeftijd de beste tijden gelopen werden en wanneer deze een dalende lijn vertoonden.

Piekleeftijd

Ben jij een man en iets ouder dan 28 jaar? Dan is dit volgens de cijfers hét moment waarop jij als marathonloper je persoonlijk record neer kan zetten. Mannen lopen gemiddeld de snelste tijd op de marathon wanneer zij 28,3 jaar oud zijn. Vrouwen pieken gemiddeld iets later: zij presteren gemiddeld het beste op een leeftijd van 30,8 jaar.

Aangetekend moet worden dat de finishtijd van toppers op een marathon wel een aanzienlijk effect hebben op deze cijfers. Zit daarom niet bij de pakken neer als je de ‘piekleeftijd’ al bent gepasseerd. Het blijkt namelijk dat het verval in prestaties bij de toppers zich veel eerder inzet dan bij de recreatieve lopers. Terwijl de prestatielopers gemiddeld op 35-jarige leeftijd al aftakelen, bereiken de recreatielopers het vervalpunt pas op hun vijftigste jaar.

Andere doelstellingen

Je bent als veertiger dus zeker nog niet te oud om je plafond te bereiken. En hoewel de tijden naarmate je ouder wordt ooit in een dalletje terecht zullen komen, kun je op latere leeftijd nog steeds records breken in master-categorieën. Mocht je ambitie hebben, het wereldrecord marathon voor 85-plussers staat op 3:56.38 (op naam van de Canadese Ed Whitlock).

Natuurlijk is het niet slechts je leeftijd dat je prestatievermogen bepaalt. Ook de leeftijd waarop je bent begonnen met hardlopen, hoeveel jaar ervaring je hebt en het aantal kilometers dat je wekelijks wegtikt, zijn bepalende factoren voor je marathonprestatie. Maar fysiek gezien, beschik je rond je 29e dus over de beste papieren om een topprestatie neer te zetten.

Marathon
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.