Off-road training: wel of niet?

Dinsdag, 4 oktober 2022
Off-road training: wel of niet?
© Barbara Kerkhof

Loop jij je kilometers normaal gesproken veelal verhard? Tijd om daar verandering in te brengen! Met off-road training werk je aan jouw kracht en stabiliteit. Deze tips helpen je op weg.

Word een sterke loper

Vlakke, verharde paden zijn gemaakt om stevig door te lopen. De natuurlijke weerstand is lager, waardoor je makkelijker een hoger tempo kunt vasthouden. Ideaal als je een snelle training wil doen. Maar trainingen zijn ook bedoeld om sterker te worden. En om dat te bereiken, is het verstandig om niet altijd de makkelijke weg te kiezen. Heuvelachtig terrein en paden met zand zijn uitdagend, maar zorgen ervoor dat je kracht opbouwt. Die kracht kun je later omzetten in snelheid. Eerst zaaien, dan oogsten!

Werk aan je stabilitieit

Off-road trainen betekent dat je veelal op oneffen terrein loopt. Dat is goed voor je enkelstabiliteit, maar vergoot ook het risico op een enkelverzwikking. Wees dus alert waar je je voeten neerzet en zorg dat je gefocust blijft.

Bouw het rustig op

Loop je normaal gesproken al je kilometers op de weg? Bouw de kilometers die je onverhard loopt dan rustig op. Oneffen terrein vormt een grotere belasting op je enkels, knieën, rug en heupen, omdat je lichaam continu moet balanceren. En je hoeft echt niet ál je trainingen off-road te doen. Verharde wegen hebben ook zijn voordelen en variatie is juist belangrijk.

Weet waar je loopt

Op off-road wegen is het soms wat lastiger navigeren. De kronkelende paden die kriskras door elkaar lopen, stellen je richtingsgevoel behoorlijk op de proef. Is dat niet je sterkste punt? Zorg dan dat je een horloge hebt die je de weg terug naar je beginpunt kan wijzen of neem je telefoon mee, zodat je altijd weer een route naar huis kunt plannen. Je kunt natuurlijk ook deelnemen aan een uitgezette trail of crosswedstrijd.

Rustgevend

Bijkomend voordeel: de natuur heeft een rustgevende werking, waardoor je nóg beter kunt ontspannen tijdens het hardlopen. Ook is de lucht in natuurgebieden vaak schoner dan middenin de stad, waar je onbewust allerlei uitlaatgassen van auto’s inademt. Nog meer reden dus om de natuur op te zoeken voor een off-road training.

Trailrun Sneller worden Ontspanning