Nordic running: aanvulling op de hardlooptraining

Vrijdag, 16 december 2016
Nordic running: aanvulling op de hardlooptraining
Voor wie zijn looptechniek en loophouding wil verbeteren, zijn spieren wil versterken of op zoek is naar meer uitdaging in het hardlopen is er Nordic running. Nordic running is de intensievere variant van Nordic walking. Niet wandelen, maar hardlopen met stokken.

De meesten van ons zijn wel bekend met Nordic walking; wandelen met aangepaste skistokken. Bij Nordic walking gebruik je niet alleen je benen, maar ook je armen en je rug. En waar je met stokken kunt wandelen, kun je er natuurlijk ook mee rennen. Voor hardlopers die een uitdaging zoeken, is Nordic running wellicht een goede optie. Nordic running is hardlopen met stokken. Het lijkt erg op langlaufen zonder ski’s. Bovendien doe je tussen het lopen door intensieve fitnessoefeningen.

De ‘pole’

De stokken spelen een essentiële rol bij het lopen én de fitnessoefeningen. Met de pole worden er oefeningen gedaan om kracht, coördinatie en evenwicht te verbeteren. De ‘polekeuze’ is zeer belangrijk als je op sportniveau gaat trainen. Niet alleen de lengte van de pole is anders dan bij Nordic walking, maar ook gewicht, demping, flexibiliteit, stevigheid, handvat en straps spelen een belangrijke rol. Zorg dus altijd voor goede begeleiding, zodat je juiste poles tot je beschikking hebt.

Blessurepreventie

Blessurepreventie is een belangrijk voordeel van Nordic Running. Omdat je gebruikt maakt van stokken is het hardlopen minder belastend voor de knieën, enkels, achillespezen en de rug. Daarnaast zorgt de constante beweging van de armen voor een betere doorbloeding.

Nordic running is fysiek ook zwaarder dan hardlopen. Je verbruikt meer energie en je hartslag is hoger. Dat komt omdat je niet alleen hardloopt, maar ook andere spieren aan het werkt zet zoals je bovenarmen, borst en buikspieren. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat Nordic running je looptechniek kan verbeteren. Door met stokken te lopen, dwing je je lichaam de correcte houding aan te nemen en bewegen je armen en ellebogen automatisch in de juiste positie.

Spieren stretchen

Wie Nordic running nog iets zwaarder voor zichzelf wil maken, kan tussen het lopen door allerlei oefeningen doen met de stokken. Denk bijvoorbeeld aan lunges of zogenaamde kikkersprongen. Ook kun je de poles gebruiken om je spieren te stretchen.

Voordat je aan Nordic running kunt beginnen, is het van belang dat je de techniek van Nordic walking goed onder de knie hebt. Alleen dan zul je daadwerkelijk resultaat zien en geen blessures oplopen.
Nordic running g is dus een goede aanvulling op de normale training voor hardlopers. Door het gebruik van de poles worden buikspieren, romp, kracht en coördinatie getraind, en de loophouding en looptechniek verbeterd. Wil je weten hoe nordic running er precies uitziet? Bekijk de video!

Krachttraining