Lopen in het najaar: 3 tips

Marloes Berghege
Marloes Berghege Zaterdag, 19 oktober 2019
Lopen in het najaar: 3 tips
Hé herfst! Het wordt weer sneller donker, kouder en gladder. Geen enkele reden om niet meer buiten te gaan hardlopen, maar het kan wel wat meer uitdagingen geven en het risico op een blessure of ongeluk vergroten. Wij geven je drie tips om de uitdagingen van de elementen te overwinnen en dit najaar fit te blijven.

Laagjes, laagjes, laagjes

De temperaturen gaan omlaag, gecombineerd met wind en regen, kan het behoorlijk koud worden. Bescherm jezelf door meerdere lagen over elkaar heen te dragen. Begin met een laag (thermo)onderkleding. Dan een warmere isolerende laag, die zweet van binnen naar buiten goed doorlaat, maar regen en wind niet. Is het echt heel koud, draag dan ook nog een derde laag die winddicht is en waterafstotend, een jasje bijvoorbeeld.

Loop verlicht

Zorg voor reflecterend materiaal aan je kleding of schoenen of loop met een lampje. Zo kunnen anderen jou goed zien. Loop daarnaast ook zoveel mogelijk over goed verlichte voet- of fietspaden. Dit is om meerdere redenen aan te raden. Je bent meer zichtbaar voor anderen, dat geeft jou ook een veiliger gevoel, maar de weg is ook zichtbaarder voor jou. Daarmee kan je ongelukken voorkomen, want in het donker zie je sneller een onverwacht stoepje of onopvallende kuil over het hoofd.

Zorg voor goede gear

Zorg dat je hardloopgear in goede staat is en najaar-proof. Draag kleding die gemaakt is voor hardlopen in kou, wind en regen. Een lekkere dikke capuchontrui is misschien fijn als je van huis vertrekt, maar als je een eindje op weg bent, kom je er wel achter dat deze niet heel goed ademt en daarnaast ook niet echt waterafstotend is tijdens een onverwachte bui. En hoe zit het met je hardloopschoenen? Met bladeren of vorst wordt het gladder en hoe meer versleten je hardloopschoenen zijn, hoe slechter je grip en hoe groter de kans op een valpartij. Check je gear en zorg dat alles in orde is en je klaar bent voor het najaar.

Marloes Berghege
Geschreven door

Marloes Berghege

Marloes Berghege is freelance schrijver voor onder andere hardlopen.nl, &C, VIVA en is bezig met haar eerste feelgoodroman. Naast schrijven, loopt ze graag hard. In oktober 2018 is Marloes moeder geworden van Kiki. Momenteel werkt ze aan een hardloop comeback op de lange afstanden en hoopt ze volgend jaar weer aan de start van een marathon te staan.