Langzaam opbouwen

Zaterdag, 2 januari 2021
Langzaam opbouwen
© Ruud van Bragt

Beginnen met hardlopen betekent langzaam opbouwen. Zo houd je langer plezier in het hardlopen. Waarom kun je het beste rustig opbouwen? En hoe doe je dat verantwoord?

Hoewel je waarschijnlijk onwijs gemotiveerd bent, is het goed om niet te hard van stapel te lopen. Je lichaam is niet gewend aan de belasting van het hardlopen. Hoewel het verleidelijk kan zijn om gelijk te testen hoe lang je achter elkaar door kunt lopen, is het verstandig om geleidelijk op te bouwen.

Wissel hardlopen in het begin af met wandelen. Zo versterk je je spieren, pezen en gewrichten zonder deze teveel te belasten. De kans op blessures is daardoor kleiner, waardoor je plezier behoudt in het hardlopen. De combinatie van hardlopen en wandelen is bovendien een goede manier om je conditie op te bouwen. En omdat je niet lange tijd achter elkaar hardloopt, kun je de aandacht leggen op een goede looptechniek.

Hoe?

Begin met een paar minuten wandelen om warm te worden. Daarna kun je één tot enkele minuten hardlopen, gevolgd door een wandelpauze die je kunt gebruiken om op adem te komen. Vul een half uur met afwisselend wandelen en hardlopen.

Zeker in het begin is er veel ruimte voor progressie. Je zult al snel merken dat je de hardloopstukken steeds makkelijker vol kunt houden en de wandelpauzes minder hard nodig hebt. Voor je het weet lukt het je om 25 minuten aaneengesloten hard te lopen op je eigen tempo.

NN Running Coach cursus

Met de cursus van de NN Running Coach leer jij in een aantal weken hardlopen. Dat is nu misschien nog onvoorstelbaar, maar dat komt echt goed! En wees niet bang: in de trainingen loop je steeds maar korte stukjes van 1 of een paar minuten. Juist op die manier leer jij uiteindelijk 3, 5 of 10 kilometer achter elkaar hard te lopen. Hoe verleidelijk het ook is: zelf of direct uittesten hoe lang je kunt hardlopen, is echt geen goede start.

Beginnersplein