Kan je zomaar 10 km hardlopen?

In samenwerking met NN Running Coach
Dinsdag, 23 april 2024
Kan je zomaar 10 km hardlopen?
© Yannick Schurzwans

Wil jij graag 10 kilometer hardlopen? Het is een mooie doelstelling, maar zorg er wel voor dat je het hardlopen rustig opbouwt. Zelfs als je conditie goed is, heeft je lichaam tijd nodig om aan de belasting van het hardlopen te wennen.

Tien kilometer hardlopen zonder daarvoor te trainen. Dat klinkt als een mooie uitdaging. Sommige mensen hebben door hun sportachtergrond al zo’n goede conditie opgebouwd dat het daadwerkelijk lukt. Met heel veel doorzettingsvermogen kom je waarschijnlijk ook een eind, maar verstandig is het niet. Als je lichaam nog niet gewend is aan de belasting van het hardlopen is het risicovol om zomaar lange afstanden te lopen.

Impact op je lichaam

Met name de impact van de landing tijdens het hardlopen vraagt veel van je lichaam. Bij iedere stap moet je lichaam vier tot vijf keer je lichaamsgewicht opvangen. Als je nagaat dat je voor het lopen van tien kilometer bijna 15.000 stappen zet, begrijp je hoe groot de impact hiervan is op je lichaam. Dus ook als 10 kilometer hardlopen conditioneel gezien voor jou te doen is, dan betekent dit niet automatisch dat je spieren, pezen en gewrichten ook voldoende getraind zijn.

Stel je vraag aan de
NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.

De rol van je sportachtergrond

De belastbaarheid van je lichaam is mede-afhankelijk van andere sporten die je nu doet of in het verleden hebt gedaan. Mogelijk heb je hiermee niet alleen al je conditie opgebouwd, maar ook een bepaalde belastbaarheid van je spieren, pezen en gewrichten. Als je een goede basis hebt, is het risico op overbelasting minder groot als je ineens 10 kilometer gaat hardlopen. Toch is het ook dan verstandig om rustig op te bouwen. Dat doe je bijvoorbeeld met een hardloopschema voor beginners.

Hoeveel weken je nodig hebt om voor 10 kilometer te trainen, hangt af van je basisniveau. Heb je een sportieve achtergrond, dan kun je in 6 of 12 weken opbouwen naar 10 kilometer. Ben je een complete beginner? Dan is het slim om jezelf meer tijd te geven. Laat jezelf in ieder geval niet verleiden om met zo min mogelijk training 10 kilometer te lopen. Een shortcut voor hardlopen is er eigenlijk niet. Het vergt geduld en consistente training om je conditie op een verantwoorde manier op te bouwen.

NN Running Coach Beginnersplein Beginnen met hardlopen
Logo NN Running Coach
In samenwerking met

NN Running Coach

Wil jij 15 minuten kunnen hardlopen zonder te stoppen? Of gewoon lekker het plezier vinden in de sport? Het maakt niet uit wat je doel is. De NN Running Coach helpt jou op weg met de eerste stappen.