Hoeveel sneller loop je in een groepje?

Zaterdag, 6 augustus 2022
Hoeveel sneller loop je in een groepje?
© BSR Agency

Als je in een groepje hardloopt, dan kunnen jij en je loopmaatjes elkaar om de beurt uit de wind houden. Maar hoeveel tijdswinst boek je eigenlijk als je in een groep loopt? We leggen uit hoeveel sneller je kunt lopen door te laten zien hoeveel voordeel je behaalt op de marathon.

De zogenaamde hazen zijn een vertrouwd gezicht bij veel grote marathons. Zo’n haas zorgt ervoor dat het tempo tijdens een groot deel van de wedstrijd constant hoog blijft, waardoor jij een betere kans hebt om de tijd te lopen die je in je hoofd hebt. Een ander voordeel van hardlopen in een groep is dat anderen je uit de wind kunnen houden, waardoor je minder windweerstand hoeft te overwinnen.

Hoeveel voordeel levert het op?

Als je de formule gebruikt die deze windweerstand kan berekenen, dan kan je ook de tijdswinst tijdens het lopen van een marathon in een groep uitrekenen. En die kan zelfs oplopen tot boven de minuut. Loop je bijvoorbeeld een marathon in 3,5 uur, dan loop je de eerste 5 kilometer in een groep 7 seconden sneller dan in je eentje. Na 10 kilometer is de winst van het lopen in een groep al opgelopen naar 14 seconden en na 20 kilometer tot 27 seconden. Kom je over de finish, dan is je tijd 47 seconden sneller dan wanneer je de kilometers alleen zou afleggen.

Bij de echte wereldtoppers, die een marathon kunnen afleggen in een tijd die dicht bij de twee uren ligt, is de winst van lopen in een groep (met hazen) zelfs nog groter. Dat komt omdat de luchtweerstand hoger is bij een harder tempo. Zij kunnen halverwege, op het 21,1 kilometerpunt, al 42 seconden sneller zijn dan in hun eentje, en op de finish zelfs 1 minuut en 24 seconden.

Iedereen profiteert

In een groepje profiteert in principe iedereen, zelfs de lopers op kop. Ook zij hebben een windweerstand die (iets) lager ligt dan wanneer ze in hun eentje zouden lopen. Je zou zelfs nog wat meer tijdswinst kunnen boeken, als het je lukt om echt perfect in het kielzog van je voorganger te lopen, al is dat bij hardlopen wat lastiger dan bij wielrennen.

In de praktijk bepalen ook allerlei andere factoren natuurlijk hoeveel tijdswinst je precies boekt door in een groep te lopen: bijvoorbeeld of je door een bebouwde wijk of een bos loopt of door een open gebied, of er al dan niet bochten in je trainingsparcours zitten, of de windrichting tijdens je loop verandert et cetera. De ervaren wedstrijdlopers zijn hier zo alert op dat zij bij tegenwind altijd zo veel mogelijk schuilen en bij meewind zo veel mogelijk gebruikmaken van wind in de rug.

Meer voordelen

Naast de trainingstechnische voordelen van lopen in een groep, profiteer je ook van mentale voordelen. Met loopmaatjes om je heen vliegen de kilometers voorbij; het is nu eenmaal gezelliger en meer motiverend om samen te lopen.

Marathon