Hoeveel calorieën verbrand ik met hardlopen?

Dinsdag, 11 juli 2023
Hoeveel calorieën verbrand ik met hardlopen?
© BSR Agency

Hardlopen is een behoorlijke aanslag op je energievoorraad. Maar hoeveel energie verbruik je precies? In dit artikel lees je meer over calorieën en hoe je kunt uitrekenen hoeveel je er verbrandt tijdens het hardlopen. Niet alleen belangrijk om te weten als je gewicht wilt verliezen, maar ook als je wilt weten hoeveel extra energie je moet innemen voor en na een wedstrijd of pittige training om je energiebalans op peil te houden.

Slapen, werken, ademhalen: alles wat je doet kost energie. Calorieën zijn de energieleveranciers van het lichaam. Ze komen je lichaam binnen door middel van voeding. Hoeveel je er nodig hebt, is afhankelijk van een aantal factoren: je leeftijd, of je man of vrouw bent, je lichaamsbouw en hoeveel je beweegt. Logisch, want iemand met bijvoorbeeld een actieve levensstijl verbrandt meer dan iemand die voornamelijk op de bank te vinden is. Het is dus moeilijk om een getal te noemen dat voor iedereen geldt, maar volgens algemene richtlijnen hebben volwassen mannen dagelijks rond de 2500 kilocalorieën nodig en volwassen vrouwen rond de 2000.

Calorieën verbranden met hardlopen

Het is wederom belangrijk om te realiseren dat iedereen anders is. Het verschilt van persoon tot persoon hoeveel calorieën je verbrandt tijdens het hardlopen. Dat heeft niet alleen te maken met de afstand die je loopt en je sportintensiteit, maar ook nu zijn persoonlijke factoren als leeftijd, gewicht, je manier van lopen en je geslacht van belang. Toch is er wel een handige manier om een redelijk inzicht te krijgen in je energiegebruik tijdens het hardlopen. Daarvoor gebruik je de volgende tabel:

Tempo/uur

Kcal/uur/kg lichaamsgewicht

8,36 km

9,5 kcal

9,65 km

10,5 kcal

10,78 km

11,5 kcal

12,07 km

13,0 kcal

14,48 km

16,0 kcal

17,54 km

19,0 kcal


Een voorbeeld. Stel: je weegt 65 kilogram en je loopt 10,78 kilometer per uur. Dan gebruik je 11,5 kilocalorieën per uur per kilogram lichaamsgewicht. Om te weten te komen hoeveel je per uur gebruikt, pas je de volgende formule toe:

11,5 x 65 (gewicht) = 747,50 kilocalorieën

Je hebt in totaal 45 minuten gelopen. Je totale energiegebruik is dan:

0,75 (driekwart van een uur) x 747,50 = 561 kilocalorieën

Het aantal verbrande calorieën kun je bij je dagelijkse energiebehoefte optellen en dan weet je exact wat je moet eten om voldoende energie te hebben voor je trainingsdagen.

Helemaal geen zin en tijd om dit zelf uit te rekenen? Op het internet zijn verschillende websites te vinden met een calculator waarmee je je energiegebruik eenvoudig uitrekent. Deze bijvoorbeeld.

Afvallen