Hoe vaak kun je een marathon lopen?

Rob veer
Rob Veer Donderdag, 2 december 2021
Hoe vaak kun je een marathon lopen?
© BSR Agency

Het lopen van een marathon is fysiek én mentaal een behoorlijke opgave. Na het volbrengen van die 42,195 km volgt dan ook een welverdiende herstelperiode. Of denk jij stiekem alweer na over een volgend marathonavontuur? Met deze factoren moet je rekening houden bij het periodiseren van marathons.

‘Oef! Gehaald! Maar dit doe ik nooit meer!’

Je bent niet de enige die dat dacht kort na het passeren van de marathonfinish. Om vervolgens - na een paar minuten bijkomen - naar de uitgang van het finishvak te strompelen. Ondertussen vraag je je vertwijfelt af: waarom wilde ik dit?

Je moet niet raar opkijken als je nog voor de spierpijn goed en wel verdwenen is door de wedstrijdkalenders scrolt, op zoek naar een volgende marathon. Want ondanks alle afzien en pijn: een marathon smaakt bijna altijd naar meer.

Uitzondering op de regel

De vuistregel is: loop niet meer dan twee marathons per jaar. Maar wat te denken van de Belgische toploper Bashir Abdi. Hij veroverde op 8 augustus van dit jaar brons in de loodzware Olympische marathon. Vurig aangespoord door Abdi Nageeye moest hij alles uit het lijf persen om de Keniaan Lawrence Cherono voor te blijven. Een kleine drie maanden later won hij de marathon van Rotterdam en verbeterde bij die gelegenheid het Europees Record met liefst 40 seconden.

Bashir Abdi gaf daarmee aan over een enorm herstelvermogen te beschikken. Bijzonder is ook dat hij zich in relatief korte tijd mentaal helemaal wist op te laden. De genoemde vuistregel is dus blijkbaar behoorlijk rekbaar. Zo zijn er hardlopers die een half jaar na de finish nog altijd in de lappenmand zitten, maar zijn er ook hardlopers dezelfde periode alweer vijf nieuwe marathonmedailles aan hun prijzenrekje hebben opgehangen en nog altijd fris als een hoentje door het leven gaan. Welke factoren moet je meewegen om te bepalen wat voor jou verstandig is?

Getraindheid

Hoeveel staat er op jouw kilometerteller? Het maakt uit of je gemiddeld 25 km of 125 km in de week hardloopt en of je wel of niet regelmatig een lange duurloop van ten minste 2 uur doet. Des te meer ‘hardloopeelt’ er op je benen zit, des te beter kun je de aangerichte schade verwerken.

Herstelvermogen

Een goed getrainde loper zal normaalgesproken vrij snel - dat is binnen twee tot vier weken – herstellen. Iemand die tot het gaatje gaat of de laatste 10 km vreselijk heeft afgezien zal meer hersteltijd nodig hebben dan iemand die de hele afstand op het gemakkie loopt en fluitend de finish passeert. Was je vocht- en energiehuishouding onderweg goed op orde, dan zal dat het herstel zeker ten goede komen. Hoge temperaturen tijdens de marathon kunnen de herstelperiode aanzienlijk verlengen.

Je bent voldoende hersteld als alle pijntjes uit je lichaam zijn verdwenen, de rustpols normale waarden heeft en de zin om te trainen helemaal terug is.

Marathonvoorbereiding

Normaalgesproken wordt de trainingsarbeid in de 3-4 maanden voor de marathon opgekrikt. Dat zal voor de een (bijvoorbeeld een vrijgezel met een parttimebaan) gemakkelijker op te brengen zijn dan voor een ander (bijvoorbeeld iemand met een fulltimebaan en drie jonge kinderen thuis). Als trainen voor een marathon een zware wissel trekt op je omgeving, dan is het niet zo handig om er veel te lopen.

Zomer en winter

Verreweg de meeste marathons worden in het voorjaar of het najaar georganiseerd. Dat betekent dat de voorbereiding in de winter of in de zomer gedaan moet worden. Dat kan een overweging zijn om te kiezen voor één marathon per jaar.

Ambitie

Alle deelnemers aan een marathon moeten 42195 meter afleggen. Sommigen gaan voor een ultieme prestatie en wringen daartoe alles uit het afgetrainde lijf. Anderen doen het rustig aan, nemen de tijd bij de drankposten, maken onderweg foto’s en selfies en hebben er geen moeite mee om af en toe een stukje te wandelen. Het is in algemene zin moeilijk te zeggen wanneer iemand toe is aan een volgend marathonavontuur. Gun jezelf in elk geval de tijd om volledig te herstellen alvorens je in te schrijven voor de volgende.

Herstel Marathon
Rob Veer
Geschreven door

Rob Veer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via RobVeer.com, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Rob Veer is één van onze hardlopen.nl experts en bij hem kun je terecht met al je vragen over training.