Snelle tips om te starten met hardlopen

Woensdag, 10 augustus 2022
Snelle tips om te starten met hardlopen

Heb je besloten te gaan hardlopen? Dan ben je bij Hardlopen.nl aan het goede adres. Wij geven je een aantal trainingstips waarmee je gelijk goed van start kunt gaan. Met ons beginnersschema helpen we je graag verantwoord op weg.

Tempo wisselen

Stukjes wandelen tussen het hardlopen is niet erg. Sterker nog: het is heel erg goed om in verschillende tempo’s actief te zijn. Om te leren hardlopen moet je veel en vaak van tempo wisselen. Met wandelen versterk je bijvoorbeeld je spieren en botten zonder dat deze teveel belast worden. En de tempowissels vergoten je uithoudingsvermogen. Als je steeds stukjes hardlopen afwisselt met wandelen dan zul je zien dat het steeds makkelijker gaat. Daarnaast wordt het ook leuker, want je hoeft er minder tegenop te zien.

Opbouwen

Als je de smaak te pakken hebt, lijkt het verleidelijk om gelijk te testen hoe lang je achter elkaar door kunt lopen. Toch is dat geen goed idee. Fietsen heb je ook niet in één keer geleerd. Loop daarom steeds korte stukjes met pauzes en bouw dat langzaam uit. In ons beginnersschema begin je bijvoorbeeld in de eerste week met een training van 6 x 1 minuut hardlopen. De week erop loop je al 5 x 2 minuten. Dat lijkt weinig maar door het zo geleidelijk op te bouwen kun je na twaalf weken wel 5 kilometer onafgebroken lopen. Via onze hardloopschema's kun je deze afstand steeds verder uitbouwen.

Rust = ook training

Het is belangrijk om tussen je trainingen ook rustdagen te houden. Je lichaam heeft voldoende tijd nodig om te herstellen. Dat geeft je lichaam tijd om sterker te worden en daar word je ook weer beter van. Rust is ook trainen!

Wanhoop niet!

Lukt het een keer niet? Wanhoop dan niet! Het is helemaal niet erg als het een keer minder gaat of als je een keer geen zin hebt. Luister goed naar je lichaam als je moe bent of ergens last van hebt en pas het schema daar zo nodig op aan. Je kunt beter een keer een training overslaan dan dat je voor je gevoel te veel doet omdat het nu eenmaal op het schema staat.


Yakult Start to Run

Start vandaag nog!

Ben jij iemand die de gezelligheid van een club of loopgroep opzoekt en liever met een trainer leert hardlopen? De cursus Yakult Start to Run maakt van jou in zeven weken een hardloper!

Bekijk het aanbod
Beginner