Hoe blijf je gemotiveerd?

Lysanne
Lysanne Wilkens Woensdag, 17 januari 2024
Hoe blijf je gemotiveerd?

In de koude, donkere wintermaanden kan het lastiger zijn om jezelf de deur uit te slepen voor een hardlooptraining. Wil je consistent trainen, maar ontbreekt het je aan motivatie? Mede-hardlopers delen tips waarmee je gemotiveerd blijft.

Stel jezelf een doel

Met een doel in het vooruitzicht ben je gemotiveerder om te trainen. Wil je een marathon lopen? Je persoonlijke record op de 10 kilometer verbreken? Met een helder doel voor ogen, is je toewijding waarschijnlijk groter.

Wendy traint voor de NN Rotterdam Marathon. “Met een evenement in het vooruitzicht ben ik extra gemotiveerd. Dit jaar loop ik voor het eerst de marathon. Ik zamel geld in voor het KWF en het motiveert dat vrienden, familie en collega’s mij daarbij steunen.”

Websitefoto naastelkaar

Zoek een hardloopmaatje

Hardlopen wordt leuker als je het met anderen doet. De tijd vliegt sneller voorbij als je aan het kletsen bent. En heb je een keer geen zin? Dan kan de ander je motiveren om tóch de deur uit te stappen.

Myrthe en Jeroen lopen al zeven jaar samen. Als studenten kwamen ze in dezelfde straat te wonen en sindsdien lopen ze wekelijks samen. Jeroen: “We trainen niet op vaste momenten, vaak appen we elkaar ‘kun je nu hardlopen?’ Dat we in dezelfde straat wonen, maakt het extra makkelijk om samen te trainen.” Myrthe: “Onderweg lullen we vrij veel. Dat draagt niet bij aan het tempo, maar maakt het wel gezellig. Het is leuk als je een hobby kunt delen en het motiveert om samen te lopen.”

Denk aan het gevoel achteraf

Ga je jezelf in het zweet werken of blijf je comfortabel op de bank zitten? Geloof ons, door dat laatste ga je jezelf niet beter door voelen. Hoewel het misschien wat moeite kost om jezelf naar buiten te slepen, ben je dat gauw weer vergeten zodra de endorfine door je lichaam stroomt.

Martine vertrekt soms met tegenzin, maar die verdwijnt vanzelf zodra ze onderweg is. “Hardlopen geeft me energie. Ik kan alle stress uit mijn lijf lopen. Als ik heb gelopen, kom ik opgeladen thuis en kan ik de dag veel beter aan.”

Portretten2

Train met een schema of app

Een trainingsschema of app geeft houvast. Als je vooraf weet welke training je wanneer moet doet, wordt het bovendien makkelijker om hier rekening mee te houden in je agenda.

Willianne gebruikt de app Hardlopen met Evy om haar conditie op te bouwen. “Ik vind het fijn om met een programma te trainen, daardoor weet ik wat me te doen staat. Het motiveert dat ik onderweg word aangemoedigd door een audiocoach.”

Onderhouden is makkelijker dan beginnen

Alle begin is moeilijk. Maar ben je eenmaal door de eerste fase heen, dan gaat het hardlopen je makkelijker af en kun je waarschijnlijk nog meer genieten. Consistency is key, dat geldt zeker voor hardlopen.

Weer van vooraf aan beginnen, dat wil Martijn voorkomen: “Het idee dat ik mijn conditie kwijtraak en het nog veel meer moeite kost om deze weer opnieuw op te bouwen, motiveert mij om steeds weer te gaan. Het is makkelijker om op niveau te blijven dan terug te komen na een trainingsonderbreking.”

Portretten3

Houd je progressie bij

Wat motiveert beter dan zien dat je vooruitgang boekt?! Via Strava kun je eenvoudig zelf je progressie bijhouden en ook de persoonlijke records die je in wedstrijden neerzet, geven een goed beeld van het resultaat van je trainingsarbeid. Goed resultaat motiveert!

Jacelyn traint dagelijks om het beste uit zichzelf te halen: “Wat mij motiveert, is de ambitie om mijn tijden verder aan te scherpen. Ik wil zo hard mogelijk lopen en ik ben bereid om daarin te investeren.”

Ontspanning Conditie verbeteren Motivatie
Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.