Hardlopen op de loopband. Een goed alternatief?

Dinsdag, 8 november 2022
Hardlopen op de loopband. Een goed alternatief?

Terwijl ik dit schrijf valt de regen met bakken uit de hemel. Het is herfst in optima forma. Vroeg donker, laat licht. Met de winter op komst valt het niet altijd mee om jezelf te motiveren om de hardloopschoenen aan te trekken en naar buiten te gaan.

Het valt niet te ontkennen: op sommige momenten is de loopband een aantrekkelijk alternatief voor een buitentraining onder barre omstandigheden, zelfs voor de diehards die gruwelen bij de gedachte om een hardlooptraining op het rondrazend rubber te moeten doen. Maar als het onweert of stevig stormt, al dan niet gepaard gaand met hagel of natte sneeuw, dan slaat ook bij hen de verleiding toe om te kiezen voor het indooralternatief. Vanwege die voordelen is de loopband inmiddels een populair trainingsmiddel, niet alleen in de fitnesscentra, maar ook bij particulieren in de kelder, op zolder of in de tot mancave / sportkamer omgebouwde garagebox. Maakt het eigenlijk nog wat uit of je een training in de buitenlucht doet, of dat je de duurloop, tempo- of intervaltraining binnen op de loopband afvinkt?

In de beleving zijn er zeker aanzienlijke verschillen. Hardlopen op de loopband wordt door de meesten als flink wat saaier ervaren. Het uitzicht en de omgeving zijn weinig boeiend en afwisselend. Hoe anders is dat buiten! Dit leed kan enigszins verlicht worden door een beeldscherm voor je te plaatsen, zodat je met films of nieuwszenders je aandacht wat kunt afleiden.

Hoe anders de beleving ook is, de trainingstechnische verschillen zijn miniem en zeker geen reden om de loopband in de ban te doen. Of je een training buiten of binnen doet: het effect op je conditie zal niet anders zijn. Er zijn kleine, subtiele verschillen waargenomen in de looptechniek. Zo landen bandlopers iets minder op de hak en wat meer op de middenvoet dan de buitensporters. Ook is de op- en neergaande beweging van het lichaam (de verticale oscillatie) iets minder op de loopband dan buiten op de verharde weg. Deze verschillen hangen mogelijk samen met de observatie dat sommige lopers zich wat minder comfortabel en ontspannen voelen op de loopband, waardoor hun passen wat korter zijn en de pasfrequentie wat hoger is. Over die kleine veranderingen hoeven hardlopers zich geen zorgen te maken.

Er wordt vaak beweerd dat het goed is om de loopband onder een kleine hellingshoek van 1 of 2 graden te zetten, want dan zou de trainingsbelasting nog beter overeen komen met die van een buitentraining. Onderzoek liet zien dat dit niet nodig is en dat je je geen zorgen hoeft te maken als je op een treadmill staat waarvan je de helling niet in kunt stellen. Tenzij je in training bent voor een bergloop…..

Wel lijkt er een significant verschil te zijn voor hardlopers met een (lichte) blessure. Heb je te maken met shinsplints of andere aandoeningen op het niveau van de botten (zoals stressfracturen), dan kun je beter op de loopband lopen. De botstructuren worden dan iets minder belast. Voor wie kampt met een probleem aan de kuitspier of de achillespees kan de loopband beter mijden, omdat die juist daar meer belast worden. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het verschijnsel dat lopers op de band de neiging hebben wat minder op de hak en wat meer op de midden- of voorvoet te landen.

Wat nog wel een dingetje kan zijn: tijdens een training op de loopband kan je lichaamstemperatuur sneller oplopen dan buiten. Zeker nu we richting de winter gaan is het binnen vaak warmer dan buiten en ontbreekt het koelend effect van de wind. Je kunt dit deels ondervangen door een ventilator te gebruiken, aan het plafond of op een tafeltje voor je.

Inmiddels is de regen gestopt. Ik ga me snel omkleden voor een rondje door het park. Dat kan nog net, voor de avond valt.

Looptechniek Alternatief trainen
Rob Veer
Vraag de expert

Rob Veer

Hardlooptrainer

Rob gaf als 16-jarige zijn eerste hardlooptraining en doorliep alle relevante trainerscursussen van de Atletiekunie. Hij begeleidt hardlopers en triatleten via internet, van absolute beginner tot internationaal topniveau. Als hardlopen.nl expert beantwoordt hij jouw specifieke vragen.