Healthy Sisters over hardlopen in het donker

In samenwerking met RunningDirect
Lysanne
Lysanne Wilkens Donderdag, 26 oktober 2023
Healthy Sisters over hardlopen in het donker
© Fotografie: Tim Buiting

Healthy Sisters Najima en Rachida lopen graag samen. De zussen zijn elkaars stok achter de deur, gezellige afleiding en geven elkaar een veiliger gevoel op straat. Met name in de donkere wintermaanden blijkt dat onmisbaar.

Het hardloopavontuur van de Healthy Sisters begon in 2012. “Ik had overgewicht, zat niet prettig en mijn vel en voelde me depressief,” vertelt Rachida. “Ik was een jonge moeder en vond dat ik wat moest veranderen. Iemand tipte mij over een hardloopgroep. Ik was onder de indruk van onze trainster: een gepensioneerde dame vol energie. Zo wilde ik ook wel oud worden.” De knop ging om. Vanaf dat moment trainde Rachida twee avonden in de week met een hardloopgroep. “In het begin bestonden de trainingen uit één minuut hardlopen, afgewisseld met twee minuten wandelen. Na zes weken liepen we 3 kilometer achterelkaar. Ik was onwijs trots!”

Positieve verandering

Rachida was direct verliefd op hardlopen.. Ze zat beter én strakker in haar vel. Het resultaat werd snel zichtbaar. “De eerste keer dat ik ging hardlopen, kon mijn hardloopjas helemaal niet dicht. Naarmate ik meer liep, kon ik die jas steeds makkelijker dichtritsen,” vertelt Rachida. “Ook werd ik ondernemender. Ik had meer energie om leuke dingen te doen met mijn kinderen, in plaats van lui op de bank te hangen.” Najima maakte van dichtbij mee hoe hardlopen het leven van haar zus veranderde: “Ze werd fitter, gezonder en straalde meer. Ik zag het zelfvertrouwen van Rachida toenemen. Dat wilde ik ook.”

Zo gezegd, zo gedaan. Ook Najima begon met hardlopen. “We doen alles samen, dus het was eigenlijk vanzelfsprekend om ook samen te gaan lopen,” vertelt Najima. “Tijdens het hardlopen ontstaan vaak de beste gesprekken. We kunnen goed discussiëren of juist samen ons hoofd leeg lopen. Soms dagen we elkaar ook uit: ik wil 10 kilometer aantikken, doe je mee?”

Samen lopen in het donker

Nog steeds lopen de Healthy Sisters wekelijks samen. Zeker in de donkere wintermaanden hebben ze veel aan elkaar. “Vooral in de avond vind ik het prettig om met Rachida te lopen. In mijn eentje loop ik niet graag in het donker,” geeft Najima toe. “Ik ben een beetje een bangerik.”

Ook Rachida gaat liever niet in haar eentje op pad in het donker. “Ik vind het wel lekker om af en toe alleen te lopen, maar dat doe ik dan overdag. In het donker loop ik graag met anderen, waaronder Najima of mijn hardloopgroep. Als je in een groep loopt, merk je haast niet dat je in het donker aan het hardlopen bent.”

Veiligheid en gezelligheid

Als Najima en Rachida samen in het donker lopen, gaan zij niet op pad zonder goede verlichting. Ook is er altijd iemand op de hoogte van hun locatie tijdens het hardlopen. Geen ingewikkelde maatregelen, wel belangrijk voor een gevoel van veiligheid. Rachida: “Ik laat mijn man altijd weten als ik vertrek. Mocht ik te lang wegblijven, dan kan hij via Zoek mijn IPhone altijd even kijken waar ik ben.


Naast een gevoel van veiligheid, weten de Healthy Sisters elkaar eindeloos te motiveren. “Als Najima geen zin heeft, wil ze eigenlijk liever dat ik ook niet ga,” vertelt Rachida lachend. “Dan krijgt ze daar een minder slecht gevoel door. Dus ik zeg altijd: Ik ga wel! En jij gaat spijt krijgen!” Najima: “Rachida weet me vaak ook te verleiden door voor te stellen om na ons hardlooprondje ergens lekker een koffietje te drinken. Dan wordt het een gezellige activiteit en krijg ik vanzelf meer zin. Vroeger was ik altijd degene die geen zin had, maar nu is het ook weleens andersom.” Rachida: “Soms krijg ik Najima niet overgehaald en gooi ik achteraf in de WhatsApp-groep dat ik heerlijk gelopen heb. Anderhalf uur later krijg ik dan ineens een update van Najima dat ze alsnog is gaan lopen. Dan kon ze het blijkbaar toch niet hebben dat ik wél was geweest. Als zussen voeren we toch vaak een soort onderlinge strijd. In het hardlopen zorgt dat voor gezonde motivatie.”

Met de reflecterende ASICS Lite-show collectie blijf je zichtbaar in het donker. Shop de kleding en schoenen nu bij RunningDirect.nl

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo RunningDirect
In samenwerking met

RunningDirect

RunningDirect is de expert op het gebied van jouw hardloop gear en de grootste hardloopshop van de Benelux. Met een webshop specifiek voor hardlopers met een breed assortiment en veel kennis en expertise ben je altijd aan het goede adres bij RunningDirect!