Hardlopen in 2022? De balans opgemaakt!

Donderdag, 22 december 2022
Hardlopen in 2022? De balans opgemaakt!
© Garmin

Het jaar 2022 is bijna voorbij en dat vraagt natuurlijk om een terugblik. Weet jij hoeveel kilometer je in 2022 liep? Of hoeveel dagen van het jaar je actief bent geweest? Strava houdt deze gegevens keurig bij en maakte een balans op van de activiteiten die afgelopen jaar geüpload zijn.

Nederland, een marathonland?

Het meest opvallend is misschien wel de grote stijging in marathonlopers – met name in Nederland. Het percentage hardlopers dat in 2022 een marathon volbracht, was op Strava namelijk 3,7 keer zo hoog als in 2021. Die stijging is voor een groot deel natuurlijk te verklaren door het gebrek aan evenementen tijdens de coronapandemie, maar dat dit percentage in Nederland bijna twee keer zo hoog ligt als het wereldwijd gemiddelde, is minstens zo indrukwekkend.

Internationale hardloopavonturen

Dat reizen afgelopen jaar weer mogelijk was, is ook terug te zien in de statistieken. In 2022 uploadden sporters weer net zoveel activiteiten vanuit het buitenland als voor de pandemie. Een stijging van 101 procent ten opzichte van 2021 (en een verschil van slechts 3 procent ten opzichte van 2019), laat zien dat hardlopers weer massaal de grens overstaken voor hardloopavonturen op buitenlandse bodem.

Shout out naar je hardloopmaatje

De Strava-statistieken leveren niet alleen interessante inzichten op, maar ook praktisch toepasbare tips. Zo kwamen sporters die met een partner trainden verder qua tijd en afstand dan wanneer ze alleen trainden. Vergeet je hardloopmaatje dus niet te bedanken voor alle trainingen waar hij of zij je afgelopen jaar doorheen heeft gesleept. En doe je voordeel met dit gegeven: strik een familielid, vriendin of buurman om komend jaar je kilometers mee weg te tikken. Hoe meer trainingsmaatjes je verzamelt, hoe sterker het effect overigens is.

Motivatie