Hardlooproutes in Zeeland

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 14 maart 2024
Hardlooproutes in Zeeland

Zeeland heeft de meeste zonuren van alle provincies in Nederland, althans dat zeggen ze. En aangezien we allemaal wel wat zon kunnen gebruiken, is het reden genoeg om naar de Zeeuwse eilanden af te reizen dit voorjaar. Lekker uitwaaien op randje zee en land of dwalen langs prachtige oeroude dorpen die je kunt invlechten op je route. Hieronder vind je afwisselende hardlooproutes voor een dagje Zeeland op Walcheren, Schouwen-Duiveland en Noord- en Zuid-Beveland.

Tips van een echte Middelburger
Martijn de Vries (42) doet al 22 jaar aan hardlopen. Op zijn 31e liep hij zijn eerste marathon, sindsdien heeft hij er nog dertig gelopen. ‘Het liefst loop ik op trails: onverhard, door de modder en over het strand en de duinen.’ Martijn noemt zichzelf een echte Middelburger. De Zeeuwse hoofdstad ligt op het schiereiland Walcheren. Martijn deelt twee routes op dit Zeeuwse eiland.

Rondje Oranjezon (12 km)
‘Op Walcheren is rondje Oranjezon één van mijn favoriete. Hier ben je echt in de natuur, de route is volledig onverhard en je ervaart de jaargetijden extra goed wanneer je hier rent. De kleuren zijn werkelijk fantastisch. Niet alleen van de bomen, bladeren en paddenstoelen in de herfst maar ook van de ondergrond: afwisselend mos en zand. En in de zomer lijkt het strand wel goud en zie je zo nu en dan een zeehond genietend van de zon.’

Martijn: ‘De route is bereikbaar via de parkeerplaats aan de Koningin Emmaweg in de gemeente Vrouwenpolder. Let op: hier is het van 1 april tot 31 oktober wel betaald parkeren en bij binnenkomst van het natuurgebied betaal je nog een euro toegang. Maar daar krijg je ook wat voor terug. Volgens Stichting Het Zeeuwse Landschap is Oranjezon het meest afwisselende kustgebied van Zeeland.’

Natuurgebied Oranjezon
In Oranjezon kun je rennen door beschutte duinvalleien, bos, duinstruweel, verstuivingen en duingrasland. Het afwisselende landschap is een belangrijk leefgebied van veel duinplanten- en diersoorten. Met een beetje geluk ontmoet je er een damhert of ree. In het verleden was Oranjezon een waterwingebied. Dit zie je terug aan de kanalen en het naaldbos. Dus loop je dichterbij zee, wandel je langs helmgras en hoor en zie je regelmatig de zee tussen de duinen door.

4 x Oranjezon (2,5 / 4 / 4,5 / 6,5 km)
In Oranjezon zijn vier uitgezette routes die je langs de hoogtepunten van het gebied leiden.

De Bosroute is, zoals de naam al zegt, een heerlijke route van van 4 km door het bosrijke deel van Oranjezon. De Damhertroute is de meest afwisselende route van 6,5 kilometer langs alle kenmerkende landschapselementen van Oranjezon. De Parnassiaroute van 4,5 kilometer voert je langs duinen en natte duinvalleien. Op deze route kom je altijd wel een kudde Konikpaarden tegen en vaak ook damherten. De kortste uitgezette route door Oranjezon is de Torenroute. Een route van 2,5 km gaat langs water, bos en klimbomen. Goed voor beginners of leuk om met je kinderen samen hard te lopen.

De Poldertrail (19 of 26 km)
Martijn: ‘De Poldertrail is mijn volgende favoriet. Voor Runderground, een running crew in Zeeland, heb ik afgelopen voorjaar zelfs een loopje georganiseerd zodat ik deze toffe route met meer hardlopers kon delen. De trail loopt door watergangen langs het kasteel van Westhoven, door het bos, over duinen en het strand. Op de terugweg loop je langs de kreek van Westkapellen, langs broedplekken van de kiekendief en andere watervogels. Maar ook het traditionele landschap van akkers en grasvelden met grazende koeien ontbreken niet in deze route. De start en finish is bij een kleine parkeerplaats. Hier vind je de lange 26km route en hier de kortere van 19 km. Let op: de verbinding/shortcut is over mooie Walcherse klinkerpadjes maar ook een strook verharde B-weg.’

Samen hardlopen in Walcheren?
Wil je een keer ervaren hoe het is om samen hard te lopen? Runderground is een running crew uit Middelburg. Zij lopen twee keer in de week als groep: op dinsdagavond vanaf het Abdijplein om 20.00 uur en op zondagochtend om 9 uur vanaf de Punt, de jachthaven van Middelburg. Martijn: ‘We noemen de zondagse loop ook wel de “Smooth and juicy” aangezien we altijd een stukje onverhard lopen.’ Iedereen is welkom en er is geen lidmaatschap of contributieverplichting.

Levensstrijd (6 of 9,7 km)
Schouwen-Duiveland is het meest noordelijke eiland van Zeeland en bereikbaar via de Brouwersdam, Oosterscheldekering en Zeelandbrug. Dit schiereiland is vooral bekend van de populaire vakantiebestemming Renesse en de bekende plaats Zierikzee. Maar hier vind je ook natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke: een oase voor kust- en weidevogels. Al lopend ga je door zilte, natte natuurgebieden waar de sporen van de strijd tegen het water nog zichtbaar zijn en ontdek je de vogelboulevard van Zeeland. Deze route van Natuurmonumenten volgt het knooppuntennetwerk. Start vanaf parkeerplaats Hoofdpoortstraat (vrij parkeren) in Zierikzee aan de bovenzijde van de dijk: 44-43-66-36-37-11-44. Je kunt de route inkorten via de knooppunten 67 en 37 (6 kilometer route).

Natuurgebied Neeltje Jans (4/8 km) & de Schotsman (15 km)
Noord-Beveland is het kleinste eiland van Zeeland, gelegen tussen de Noordzee, Nationaal Park Oosterschelde en het Veerse Meer. Het eiland heeft 50 kilometer kustlijn en de uitzichten beloven hier en daar spectaculair te zijn. Aan de noordzijde grenst Noord-Beveland aan Nationaal Park Oosterschelde waar getijdestromen hebben gezorgd voor bijzondere natuur met veel variatie in plant- en diersoorten. Mooi lopen is het op Noord-Beveland o.a. bij Neeltje Jans (op de overgang Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland), Colijnsplaat (vissersdorp aan de Oosterschelde) en Kamperland (het grootste dorp van het eiland). Twee routes ter inspiratie: Neeltje Jans, Natuurmonumenten heeft routes tussen de 4 en 8 km uitgezet, die je onderling kunt combineren voor een langere route. Je kunt parkeren bij Deltapark Neeltje Jans (bij de vlaggen). Een route van 15 km op Noord-Beveland is de Groene Wissel Kamperland, door natuurgebied de Schotsman en langs het Veerse Meer. Download die route hier.

Kruiningen-Yerseke (17 km)
Zuid-Beveland is geen eiland, maar vormt samen met Walcheren een schiereiland. Een schiereiland met een Nationaal Landschap: de Zak van Zuid-Beveland. Kenmerkend voor het gebied zijn de fraaie polderlandschappen bezaaid met dijken en dijkjes. Zoals de route van Groene Wissel 59, Kruiningen-Yerseke, van 17 km.

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.