Hardlooproutes in Overijssel

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 15 februari 2024
Hardlooproutes in Overijssel

De hardlooproutes in Overijssel zijn net zo divers als de natuur in deze oostelijke provincie. Want denk je aan hardlopen in Overijssel, dan denk je waarschijnlijk al snel aan lopen langs het vele water daar: rivieren, beekjes, vennen en meren. Maar Overijssel heeft ook heuvelachtig gebied, kleurrijke weilanden en prachtige bossen. En daar tussenin knusse dorpen, statige kastelen en oude boerderijen. Tijd om Overijssel op je hardloopschoenen te ontdekken dus. Daarom vijf locaties in Overijssel met wel vijftien afstanden en hardlooproutes.

5 routes in en rondom Rijssen

AV Rijssen heeft samen met routenetwerk Twente en gemeente Rijssen-Holten vijf bewegwijzerde routes uitgezet: van 3, 5, 10, 15 en 21 km. De routes zijn in twee richtingen gemarkeerd met pijlen. Je kunt steeds bij de atletiekvereniging maar ook op elke andere plek starten. Het initiatief ontstond bij AV Rijssen in coronatijd. Jan Tijhuis, ervaren loper en al dertig jaar trainer, heeft de routes bedacht en uitgezet. Hier kom je via een QR-code op de website, simpel bij de routes.

Bij alle routes, behalve de 3 km, loop je in een rustige omgeving en kom je regelmatig zeldzame vogels tegen. Ga je voor een verfrissend pad: 5 km via de rode pijlen, dan ga je bijvoorbeeld door een bosrijke omgeving met hoogteverschillen. Alle routes zijn geschikt voor een duurloop, een fartlek- of intervaltraining.

De halve van Jan (21 km)
Jan: ‘De halve vind ik zelf het mooiste. Je loopt veel over fietspaden en autoluwe wegen, door mooie natuur en een lang stuk langs de Regge. Het laatste stuk voert je door de bossen van het Hollands Schwarzwald met een kuitenbijter.’ Ger, bestuurslid van AVR: ‘De halve marathon heet hier in de volksmond "de halve van Jan". Hier vind je de route van 21 km, de routes 15, 10 en 5 km zijn verkortingen van deze halve.’

Voor de doorzetter (15 km)
De 15 km loop je via de witte pijlen en gaat door het Noorderbos, totdat deze weer aansluit op de route van de halve marathon. De route is 100% verhard.

Een mooi avontuur (10 km)
Jan: ‘De 10 km (oranje pijlen) voert je een stukje langs de buitenkant van de kom van Rijsen, langs het hertenkamp en de paardenmanege. Daarna loop je over fietspaden en trottoirs door Rijssen om vervolgen door de bossen terug te keren naar de atletiekbaan.’

Geheel verlicht pad – volg de gele pijlen (2,8 km)
Ger: ‘De route van bijna 3 km is een vreemde eend in de bijt. Deze gaat over grotendeels brede fietspaden door een relatief jonge wijk maar wel met uitzicht op een breed water. De route is geheel verlicht, een goede keuze dus nu het ‘s avonds sneller donker is. En twee keer dit rondje is toch mooi 6 km.’

Pickmäijer-route (21, 16 of 8 km)

Bob Leuvelink (50) doet zelf al 45 jaar aan hardlopen en geeft training bij de atletiekvereniging van de Universiteit Twente. Bob: ‘De omgeving van de route, het Springendal, is schitterend en het parcours is zeer gevarieerd met hoogteverschillen. De ondergrond is zowel verhard als onverhard. De route wordt gelopen tijdens een officiële wedstrijd en is het hele jaar voorzien van vaste markeringen middels ijzeren palen. Je kunt deze halve marathon daarom makkelijk op eigen initiatief lopen. Het startpunt in Nederland is de Hoeve Springendal in Hezingen, je kunt dan 21 of 16 kilometer lopen. In Duitsland is dat het Olymiastadion in Uelsen. Wanneer je de Nederlandse route loopt, kun je de laatste lus ook overslaan dan loop je 8 km in totaal. Hier vind je een pdf van de hele route.

Markelo (18,7km of 16,6)

Henrie Denneboom is lid van AC Tion in Enschede en traint op zaterdag met één van de tempogroepen in Twente, Salland of de Achterhoek. ‘Markelo is heuvelachtig en dit biedt prachtige uitzichten. Zoals na circa 4,5 km, dan passeer je Stokkum: een beschermd dorpsgezicht. Ook kom je langs twee Joodse onderduikholen en op ongeveer 7,5 km loop je langs het Short Stirling-monument, een motorblok afkomstig van een Short Stirling bommenwerper. Bijzonder is dat je tijdens deze route door voormalige Duitse loopgraven loopt, ongeveer bij 9 km. Een kortere versie is de route van16,6 km. De lange route gaat ook over de Dingspelerberg, de laatste heuvel voor allebei de routes is de Markelose Berg. Je loopt over bospaden, harde en onverharde wegen, en verharde (fiets)paden. Het start- en eindpunt is de grote gratis parkeerplaats bij zwembad De Vijf Heuvels in Markelo.

Diepenheim – vijfkastelen-route (17 km)

Henrie: ‘Op deze route passeer je vijf kastelen/havezates: Nijenhuis, Wegdam, Weldam, Huis Diepenheim en Warmelo. Het start- en eindpunt is een grote gratis parkeerplaats aan de Goorseweg 24 in Diepenheim. Je loopt over bospaden, harde en onverharde wegen, en verharde (fiets-)paden. De route in Diepenheim is een prachtige route met veel bospaden en afwisseling.’

Nationaal park de Lemelerberg (2, 5, 10 en 12,9 km)

Niels van der Hoorn (32) loopt zelf al 15 jaar en geeft training bij Atletiek Club ACO van Elderen in Ommen. ‘Als je het mij vraagt is de Lemelerberg een van de verborgen schatten van Overijssel. Deze berg is ontstaan in de laatste ijstijd en kent behoorlijk wat hoogteverschillen. Het hoogste punt is tachtig meter en vanaf dat punt heb je een uitgestrekte vlakte die tot aan Duitsland reikt.’

‘Als je hier op een doordeweekse dag hardloopt dan voelt het alsof je de berg voor jezelf hebt. En met een beetje geluk kom je dan wél hertjes, hagedissen, eekhoorns en schaapskuddes tegen. De route van 12,9 kun je aanpassen, inkorten of verlengen naar eigen behoefte. Er zijn ook uitgezette routes: 2 km geel, 5 km oranje en 10 km blauw. En door de hoogtemeters (240 op deze route) word je sowieso sterker. Je kunt starten op de berg waar jij wilt, bijvoorbeeld aan de achterkant, de Archemerberg.

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.