Hardlooproutes in Limburg

Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 17 oktober 2023
Hardlooproutes in Limburg

Wie aan Limburg denkt, denkt aan Maastricht. Maar Limburg is ook dé provincie van heuvels & hoogtemeters. En het zuiden van de provincie is een paradijs voor trailrunners. Dus heb je dit najaar een weekendje naar ‘het zuiden’ gepland? Vergeet je hardloopschoenen dan niet. Hieronder doe je vast inspiratie op.

Hoogtemeters maken
Train je voor een trail, wedstrijd in het buitenland of wil je gewoon extra uitdaging? Dan wil je tijdens het hardlopen ook hoogtemeters maken. In Zuid-Limburg ben je dan op de juiste plek. Probeer bijvoorbeeld eens één van onderstaande routes.

Bemels Beste Bergloop Eijsden-Margraten (8,3 km en 15 km)
Deze route doet zijn naam eer aan. Een perfecte ronde als je kuitspieren een pittige training kunnen gebruiken. De aangegeven bordjes sturen je zo de heuvels op, de route heeft dan ook de kwalificatie moeilijk. Ben je toch toe aan nog meer uitdaging? Probeer dan de rode route van 15 km. De 8,3 route begint op de Oude Akerstraat, hier is genoeg horeca en kun je de auto kwijt. Vergeet tijdens de hoogtemeterstraining niet om je heen te kijken: je loopt tussen de krijtwanden en hebt mooie vergezichten vanaf de Bemelerberg.

Trail Epen, Gulpen-Wittem (12,5 km of 31 km)
Je verkent het gebied rondom de Zuid-Limburgse landsgrenzen tijdens de hardlooproute van 12,5 km. Een groot gedeelte van de route ligt in België. Je loopt door een heuvelachtig gebied, gegarandeerd een sportieve uitdaging dus, al is de moeilijkheidsgraad gemiddeld. Onderweg dus genoeg ruimte om te genieten van het landschap. De route is niet bewegwijzerd, maar hier vind je onder ‘download’ een routebeschrijving. Parkeren kan bij een van de vele horecagelegenheden aan de Terzieterweg. Vanaf hetzelfde vertrekpunt kun je ook kiezen voor de 31 km, deze routebeschrijving vind je hier. Deze langere afstand wordt gekenmerkt door ‘heel zwaar’. Je rent door hellingbossen, over holle wegen en langs fruitboomgaarden en je passeert meerdere keren de Gulp, een zijstroom van de Geul.

MaasTrack Maastricht (927 meter)
Ben je een weekendje in Maastricht en zijn je hardloopschoenen bijna voor niets mee gegaan (omdat het er toch niet van gekomen is), dan is er een uitweg: een kans om toch hard te lopen in Maastricht zónder dat je veel tijd verliest. Want net buiten de stad vind je een hardlooproute van nog geen kilometer. Uiteraard ideaal voor beginnende hardlopers. Maar ook voor een korte, intensieve training. Via markeringen op de verharde ondergrond volg je de route eenvoudig: je kunt je dus volledig focussen op je snelheid, techniek of oefening. De route ligt net buiten het gezellige centrum van Maastricht, in de kromming van de beek de Jeker. Mocht je met de auto komen dan parkeer je ‘t makkelijkste in de buurt van het Henri Hermanspark.

2 historische routes start in Reuver of in Belfeld (30 km en 37 km)
Pascal Hodselmans (53) is trainer bij Scopias Atletiek in Venlo en onderdeel van het Running Coach Academy team. Pascal: ‘Het is geen bestaande route maar wel eentje die zo in een boekje kan. Je loopt over langgerekte paden en wegen, bijna geheel autoluw en deels beschut door bomen. Een ideale route voor de lange duurloop in voorbereiding op een marathon. Of gewoon om te genieten van de mooie natuur, de vergezichten aan de Maas en de historische aspecten die je onderweg tegenkomt.’ Een laatste niet onbelangrijke tip van Pascal voor je op pad gaat: ‘Zo’n 80% van de route is onverhard maar met carbonschoenen prima te doen.’

Pascal: ‘Vanaf het park in Belfeld loop je langs de Duitse grens richting de Prinsendijk in Reuver. Leuk weetje voor onderweg: bij grenspaal 426 (de Vijf Eiken) staan twee stenen op enkele tientallen centimeters van elkaar. Hier liep de Romeinse weg vroeger rechtdoor in zuidelijke richting. Onderweg op de Prinsendijk kun je zeven bunkers uit 1944 ontdekken, mocht je willen stoppen: een paar zijn ook echt toegankelijk. Vanaf de Prinsendijk loopt de route naar een beschermd rijksmonument, kasteel Hillenraad in het kerkdorp Boukoul. Daarna loop je verhard richting Asselt waar in 881 volgens de verhalen een groot Vikingkamp gevestigd was. Waar of niet waar, je geniet hier sowieso van het mooie uitzicht over de Maasplassen. Langs het riviertje de Swalm loop je naar een molen in Beesel uit 1614, de Grauwe Beer. Je bent inmiddels al een tijdje op de terugweg en links van je ligt aan de Maas het laatste monument op deze route: Kasteel de Keverberg in Kessel. Dit is door de Duitsers tijdens hun aftocht in de Tweede Wereldoorlog opgeblazen. Wat je nu ziet is de nieuwbouw die in 2015 werd geopend.’

Pascal: ‘De 37 km variant van de route start in Belfeld, een Maasdorp waar 3 Nederlandse hardlooptoppers uit het verleden hun roots hebben, Carla Beurskens, Marco Gielen en Sander Schutgens. Je start makkelijk vanaf vakantiepark de Maasduinen: voldoende parkeergelegenheid en achteraf kun je hier lekker je koolhydraten aanvullen. Je kunt de route 7 km inkorten door voor een start en finish in Reuver te kiezen. Dan kun je parkeren bij het boscafé De Grens. Je start vanaf hier meteen op de Prinsendijk.’

Het Savelsbos & Polar Bear Trail (10, 20 of 30 km)
Zijn het de eerste herfstbladen die vallen, of juist die welkome zonuren die we nog meekrijgen zo aan de start van de herfst? Hoe dan ook: het begint bij veel lopers te kriebelen: een trail lopen. Een weekendje Maastricht kun je dan mooi combineren met trailen in het grillige Savelsbos, één van de allermooiste bossen van Zuid-Limburg. Je begeeft je dan ook nog eens op dassenterritorium, hier huist namelijk de grootste dassenpopulatie van Nederland. En als jij jezelf een mooi doel wilt stellen voor het nieuwe jaar: in januari kun je er de Polar Bear Trail lopen. Kies uit 10, 20 of 30 kilometer. Op diezelfde website vind je nog meer fantastisch mooie trails in Limburg.

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.