Hardlooproutes in Groningen

Esther Vliege
Esther Vliege Donderdag, 14 september 2023
Hardlooproutes in Groningen

Er gaat niets boven Groningen! Ruim een derde van de inwoners van deze provincie woont in de stad Groningen. En daar klinkt volgende maand het startschot voor de 4 mijl van Groningen. Daarom 4 x een route van 4 mijl in en rond de stad. Maar deze rustige noordelijke provincie heeft zoveel meer dan de hoofdstad. Laat je inspireren en neem de tips mee als je een weekendje Groningen gaat doen.

60 marathons op zijn naam

Peter v.d. Hulst (66 jaar) loopt al 34 jaar serieus hard en heeft 60 marathons op zijn naam staan. Al 25 jaar is hij lid van Loopgroep Bedum, en inmiddels ook erelid. Met zoveel kilometers in de benen is hij de uitgelezen persoon om hardlooproutes in en rondom de stad Groningen te delen. Met de 4 mijl van Groningen op de kalender (8 oktober) kiest hij voor korte rondes waarmee je straks zeker en goed voorbereid aan de start staat.

De 4 Mijl van Kardinge (6,4 km)

Peter: ‘Je start achter klimcentrum Bjoeks (Bieskemaar 3). Hier vind je een informatiebord met de routekaart, meteen een goede plek voor je warming-up. Langs de route staan borden en de afstand is ook op de weg aangegeven. Goed om te weten: je loopt op fietspaden en vlak na de finish is er een waterpunt. De natuur is hier prachtig en in het voorjaar zie je heel veel (water)vogels en Schotse hooglanders. Wil je langer lopen? De route is gemakkelijk uit te breiden want het gebied bij Kardinge is groot. En je kunt er zelfs een 'bult' oplopen, deze heeft een hoogte van dertig meter.’

2 x stadspark in Groningen

Voor wie liever door een park loopt is de 4 mijl Stadspark een aanrader, of hier vind je de GPX-route. Peter: ‘Loop je het Stadspark uit dan kun je de route zo lang maken als je zelf wilt. Het natuurgebied de Onlanden ligt dichtbij.’ Een ander stadspark waar je lekker in het groen kunt lopen is het Noorderplantsoen, een ronde is 3,1 km. ‘Een prachtig park met veel heuvels, goed voor een pittige heuveltraining.’

2 x stadspark run

Gezellig samenlopen zonder verplichtingen? Elke zaterdagochtend kun je om 9:00 gratis meedoen met de Stadspark parkrun in Groningen. Vooraf even registreren en je tijd wordt bijgehouden. Peter: ‘De route bestaat uit 3 ronden rond het veld lopen en door een prachtig bosrijk gebied lopen, mét een korte heuvel.’ En elke eerste zaterdag van november kun je in het Noorderplantsoen meedoen met de Plantsoenloop, 4 november dus weer. Je kunt kiezen uit 1, 2, 4 of 8 km.

Zernike Campus (4 Mijl / 6,4 km)

In het noorden van de stad kun je de 4 Mijl Zernike Campus lopen, over de campus en door de omliggende natuur. Of bekijk de route hier. Peter: ‘Naast de bedrijvigheid zie je hier soms een schaapskudde langs het Reitdiep voorbij gaan. Meer meters maken doe je eenvoudig door bijvoorbeeld naar de Wierumerschouw of nog verder langs het Reitdiep richting Gardwerd te lopen.’

Rondje Hoornsemeer (10,8 km)

Heb je iets meer tijd? Zo’n vijf kilometer ten zuiden van de stad Groningen vind je het Hoornsemeer. Peter: ‘Je loopt hier een ronde om het meer en ziet onderweg onder andere dijkjes, een molen, surfers en watervogels.’

Rondje Nienoord (25 km)

Herre van Brug is trainer bij Groningen Atletiek en organiseert jaarlijks de Road to Rotterdam, trainingslopen ter voorbereiding op de marathon daar. Hij loopt zelf ook met regelmaat een marathon, of verder. ‘Ik heb deze route omgedoopt tot rondje Nienoord. Het is een van mijn lievelingsrondes, de route vind je hier. Je loopt vanuit de stad meteen naar natuurgebied De Onlanden en dan om het Leekstermeer en weer terug door de Onlanden naar de stad Groningen. Je loopt verhard op veelal fietspaden, lekker rustig lopen dus. De natuur is er prachtig: weidse uitzichten, veel waterpartijen, overal vogels en in het juiste jaargetijde bloeit er een spectaculair kleurenfestival. Ik kom hier regelmatig reeën en vossen tegen.

Het Pieterpad, de eerste etappe (12 km)

Pieterburen is een klein dorpje in het noorden van Groningen waar de bekendste langeafstandswandeling van Nederland start: het Pieterpad. Van hieruit loop je in 12 km naar de volgende etappe in Winsum.

Boswachterspad Kollumeroord (10 km) in Nationaal Park Lauwersmeer

Nationaal Park Lauwersmeer is een natuurgebied vol vogels en een van de 21 nationale parken in Nederland. Er zijn verschillende routes uitgezet, waaronder het Boswachterspad Kollumeroord. Je start op parkeerplaats Kwelderweg west. Laat je omringen door honderden vogels, ruigtes, rietvlaktes en meer natuurschoon tijdens je ronde. In de zomer is het pad het best begaanbaar. Hier vind je de routebeschrijving.

’t Roegwold (minimaal 2 km)

‘t Roegwold is een plek waar oude en nieuwe natuur bij elkaar komen. En volgens ontdekkingsreiziger Jacoba, opgegroeid in een klein Gronings dorp, is wandelen over het vlonderpad in ‘t Roegwold het leukste wat je er kunt doen. ‘Dit pad loopt dwars door het moeras en is ongeveer twee kilometer lang inclusief het vlonderpad. Uitbreiden kan door bijvoorbeeld richting het verderop gelegen Schildmeer te lopen, aan de hand van de aangegeven wandelknooppunten. Hier vind je de Roegwold Wandelkaart van Staatsbosbeheer.

Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.