Hardlooproutes in Flevoland

Esther Vliege
Esther Vliege Woensdag, 29 mei 2024
Hardlooproutes in Flevoland
© Barbara Kerkhof

Het leuke aan hardlopen in Flevoland is dat de provincie uit meer dan 5.100 hectare natuur bestaat. En de provincie stelt het gebied zoveel mogelijk open voor fietsers en... hardlopers. De kans dat je door een moeraslandschap, een bos of langs meren met eilanden loopt is hier groot. Een route-expert uit Dronten deelt zijn parels, met afstanden voor beginners en gevorderden. De focus ligt daarom in en rond die plaats. Flevoland is ook de plek voor fruitbomen en nú is het seizoen waarin de eerste vruchten groeien. Dus zoek, kies en ren deze zomer eens een hardlooproute in Flevoland.

Almere (City Run) (1, 5, 10 en 15 km)
Sophie Appeldoorn is projectmanager van de Yanmar Almere City Run: ‘De meeste mensen denken misschien niet meteen aan natuur wanneer ze aan Almere denken. Juist daarom is het extra leuk dat deze run ook door het mooie groen gaat. Sterker nog: vanuit het sfeervolle en gezellige centrum lopen ze vrijwel direct de natuur in. Alle routes gaan langs of rond het Weerwater. En bij de langere afstanden is de omgeving afwisselend: je loopt langs een beekje, weilanden en dan weer in een bosachtige omgeving.’ Inschrijven kan nog: zondag 16 juni vindt de 13e editie van de Yanmar Almere City Run plaats.

4 van de 500 Dronten-routes
Elke zaterdagochtend vertrekken er om negen uur drie groepen met lopers vanaf AV Flevo Delta. De ‘routetrainers’ die de groepen begeleiden, maken via afstandmeten.nl hun routes. Henk Moerkens is sinds 2002 looptrainer bij de atletiekvereniging en heeft uit de meer dan 500 routes deze vier geselecteerd.

1 Door ‘t centrum van Dronten (5 km) 
De route gaat voornamelijk over fiets- en voetpaden en is dus verhard. Henk: ‘Het leuke is dat je tijdens deze route de ontwikkeling van Dronten aan je voorbij ziet komen. Je loopt bijvoorbeeld langs de jachthaven van Dronten aan de Lage Vaart, langs Ontmoetingspark Buiten, een recreatiegebied met theehuis, een dierenpark en buitenactiviteiten. Verder loop je door het stadscentrum SuyderSee Dronten en langs het Hanzekwartier, het voormalig industrieterrein dat nu een nieuwbouwwijk in ontwikkeling is. Het start- en eindpunt is AV Flevo Delta aan de Educalaan 18, maar je kunt deze route ook starten vanaf station Dronten. Met lussen van 2 km breid je de route uit, pak bijvoorbeeld 2 km extra langs het kanaal De Lage Vaart en om de sportvelden heen of ga door de ‘Boerenhemel’ voor 2 km extra.’

2 De bossen van Dronten (10 km)
Je loopt zo’n 80% onverhard over bos- en schelpenpaden en 20% is verhard over fiets- en voetpaden. Deze route gaat door het Mr. E.P. van Veldhuizenbos (genoemd naar de eerste burgemeester van Dronten, red.) en het Wisentbos. Henk: ‘Het grootste aantal kilometers maak je door de bossen van Dronten: heerlijk rustig. ’s Morgensvroeg hoor je fluitende vogels en het klapperen van de reigers en soms zie je een wegspringend hert. Verder loop je over De Knip, een fiets- en voetgangersbrug over de Lage Vaart die beweegt op zonne-energie. De Knip verbindt het centrum van Dronten met de wijk De Munten, vandaar de naam. Ook passeer je Survivalrun Vereniging Dronten.’ (Leuk om eens te proberen! red.) 

‘Het Wisentbos is een gemengd loofhoutbos met ook enkele vruchtdragende bomen. De omgeving is voedselrijk voor de jonge bomen dus je vindt er veel fluitenkruid, brandnetel, paardenbloem en in de herfst paddenstoelen. Je ziet er sowieso veel vogels en verschillende eendensoorten, bijzonder is de reigerkolonie die al jaren in het bosgebied is gevestigd. Dan is er de Warmonderhof op de route: een biologisch-dynamisch landbouwbedrijf met op het erf de Hofwinkel, een boerderijwinkel waar je al je dagelijkse boodschappen kunt doen. Je passeert ook dorpsboerderij Dronten, een combinatie van een kinderboerderij, theehuis en een houtkloverij. Naast starten en finishen bij AV Flevo Delta kun je starten vanaf de Dorpsboerderij of bij de natuurijsbaan.’

3 Fruitteeltgebied Dronten (15 km) 
De route gaat langs de Lage Vaart en, zoals de naam al doet vermoeden, langs fruitteeltbedrijven. De ondergrond is verhard, je loopt over fiets- en voetpaden en enkele binnenwegen. De meeste paden zijn rustig en in het voorjaar zie je veel bloesem van de fruitbomen en in het najaar de appels en peren in het fruitteeltgebied. Henk: ‘Verder loop je net als bij de 10 km langs Survivalrun Vereniging Dronten en door het Wisentbos. Je passeert ook een museum: Mechanisch Erfgoed Centrum Dronten. En je loopt in het groen langs Camping ’t Wisentbos en het Burgemeester Dekker Sportpark. Deze route start en finish je bij AV Flevo Delta aan de Educalaan 18. Deze route verkorten is niet makkelijk, verlengen kan altijd door bijvoorbeeld een extra lus te lopen door de Van den Hamlaan.’

4 De halve van Dronten (21,1 km)
Je loopt deze halvemarathonafstand over verharde fiets- en voetpaden en enkele binnenwegen. De route gaat door het buitengebied van Dronten met naast fruitteelt ook tulpenvelden, landbouw en windmolens. Henk: ‘Ik loop deze route graag omdat het zo’n ontspannen fietspad is langs het spoor. Het Overijsselsepad loopt langs het treintraject Lelystad - Dronten. Je vindt er een grote biodiversiteit aan planten, struiken en bomen. Soms hazen en reeën. En in het voorjaar bewonder je de tulpenvelden. Je ziet ook de landbouwgewassen groeien en het oogsten. En dan de enorme rijen met windmolens. In het buitengebied kan het soms flink waaien en als het dan ook regent, is het soms onstuimig. Dit geeft je training een extra boost: de weerselementen doorstaan.’ Starten en finishen kan bij de atletiekvereniging, eventueel kun je ook eindigen bij het Burgemeester Dekker Sportpark. Deze route uitbreiden is makkelijk: in het polder- buitengebied zijn onbeperkte mogelijkheden. Inkorten kan ook door bijvoorbeeld het landbouwgebied of fruitteeltgebied over te slaan. Je kunt ook direct vanuit het buitengebied door het centrum van Dronten naar AV Flevo Delta gaan.

10 kilometer 5 kilometer Hardlooproutes
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.