Efficiënte manieren om alternatief te trainen als hardloper

In samenwerking met Me-Mover
Lysanne Wilkens Dinsdag, 21 september 2021
Efficiënte manieren om alternatief te trainen als hardloper

Het liefst ga je natuurlijk hardlopen! Maar dat is niet altijd een goed idee. Of je nu een blessure hebt, een beginnende hardloper bent die nog moet wennen aan de belasting óf juist een gevorderde loper die het trainingsvolume wil uitbouwen – vanwege de impact van hardlopen op je spieren en gewrichten, is het verstandig om hardlopen met andere trainingsvormen af te wisselen.

De belasting van je spieren en gewrichten tijdens hardlopen is groot. Door alternatief te trainen kun je overbelasting voorkomen. Veel hardlopers denken pas aan alternatieve training op het moment dat zij geblesseerd zijn, maar ook om andere redenen kan het verstandig zijn alternatief te trainen. Zo kun je toch jouw conditie verbeteren zonder de schokbelasting van het hardlopen.

Om zoveel mogelijk rendement uit je alternatieve training te halen, is het van belang dat je het hart-longsysteem traint en dezelfde spiergroepen aan het werk zet (al is het in mindere mate) als tijdens het hardlopen. Heb je een blessure? Zorg er dan in ieder geval voor dat je het geblesseerde deel van je lichaam niet te zwaar belast.

Wielrennen

Wielrennen is een goede manier om je hart-long systeem te trainen. Uit onderzoek blijkt dat wielrennen helpt om je conditie (VO2max) op niveau te houden of zelfs te verbeteren. Bovendien vergroot je met fietsen je beenkracht, terwijl de spierbelasting een stuk lager ligt dan tijdens een looptraining.

Aquajoggen

Wanneer je alternatief traint, blijf je het liefst zo dicht mogelijk bij de hardloopbeweging. Dat is de reden dat veel hardlopers bij een blessure uitwijken naar aquajoggen. In het water maak je dezelfde loopbeweging, zonder de schokbelasting op je spieren en gewrichten. De weerstand in het water is hoger, waardoor je meer kracht moet zetten om vooruit te komen. Op deze manier kun je intensief trainen, zonder dat dit veel impact heeft op je lichaam. Let wel op: aquajoggen is met name geschikt bij blessures aan de achillespees, voet, enkel en het scheenbeen. Heb je last van je heupbuigers of hamstrings? Dan is dit juist geen goed idee.

Me-Mover

De Me-Mover is een stepmachine met drie wielen die wordt aangedreven door het maken van een loopbeweging op twee voetsteunen. De beweging die je op de Me-Mover maakt komt dicht in de buurt van het hardlopen, terwijl de schokbelasting van knieën, enkels, heupen en de ruggengraat nog lichter is dan bij een wandeling. Bijkomend voordeel: met de Me-Mover train je ook je spieren in je buik en rug, waardoor je rompstabiliteit en houding verbetert. En dat komt uiteindelijk van pas tijdens het hardlopen!

Als lid van Hardlopen.nl krijg je 5 procent korting op alle modellen van de Me-Mover. Wil jij gebruik maken van deze korting? Klik dan hier, wil je kennismaken met de Me-Mover? Neem dan contact op voor een testrit.

Lysanne Wilkens
Geschreven door

Lysanne Wilkens

Lysanne Wilkens is freelance redacteur voor hardlopen.nl en gaat met alle plezier op zoek naar bijzondere verhalen. Daarnaast is ze zelf fanatiek hardloper en kan ze op diverse afstanden uit de voeten, van de 800 meter tot de halve marathon.

Logo Me-Mover
In samenwerking met

Me-Mover

De Me-Mover is hét fitness apparaat voor buiten en biedt je een intensieve en optimale training voor het gehele lichaam. Je traint jouw spieren in buik, benen, billen en rug en je verbetert de (romp)stabiliteit en houding. Een ideale alternatieve training voor het hardlopen dus!