De tips van Jip Vastenburg voor een snelle tien!

Woensdag, 15 april 2020
De tips van Jip Vastenburg voor een snelle tien!
Jip Vastenburg is een topatleet, gespecialiseerd op de lange afstand. Op haar palmares staan onder andere de Europees junioren titel op de 5000 meter en werd ze Europees kampioen bij de belofte op de 10.000 meter. Met deze tips van Jip, zet jij ook een snelle tijd neer op de tien!

1. Sta uitgerust aan de start

Niet alleen voor een marathon is het van belang om uitgerust aan de start te verschijnen maar zeker ook bij een tien kilometer. Train de laatste week dan ook niet te hard meer en geniet van alle trainingen die je hebt kunnen doen in voorbereiding op de wedstrijd.

2. Voeding onderweg

Voor een tien kilometer hoef je niet zoals bij een marathon heel veel energie onderweg in te nemen. Sportdrank of een gelletje voor de wedstrijd kan al voldoende zijn. Is het heel erg warm? Dan is het verstandig om wat water te drinken tijdens de wedstrijd om uitdroging te voorkomen!

3. Etappes

Vind je de afstand toch nog behoorlijk lang? Probeer de tien kilometer dan voor jezelf in stukken op te delen en loop van punt naar punt.

4. Indeling

Probeer je tien kilometer goed in te delen. Ik vind het zelf het fijnst om progressief te lopen. Dit houdt in dat je relatief rustig van start gaat en dan de tweede helft sneller probeert te lopen dan de eerste helft. Je zult zien dat je dan mensen in gaat halen en dat is ontzettend leuk.

5. Eigen tempo

Laat je bij de start niet meeslepen door het enthousiasme van je mede lopers en kies gelijk je eigen tempo. Het kan helpen om met een sporthorloge te lopen die je snelheid bijhoud. Kijk niet continue op je horloge, maar pas je tempo aan op basis van je kilometer tijd.

6. GENIET!

Geniet ervan en probeer alle energie in je op te nemen van het publiek langs te kant!

Motivatie