'De Tien, de Halve en de Hele'

Vrijdag, 27 april 2018
'De Tien, de Halve en de Hele'
‘De Tien, de Halve en de Hele’ is de titel van het boek waaraan Rob Veer bijna tweeënhalf jaar heeft gewerkt. Het is een compleet boek waarin de ervaren hardlooptrainer alle aspecten van het hardlopen op een begrijpelijke wijze heeft neergelegd.

Het rijk geïllustreerde boek bevat drie delen en opent met een inspirerend voorwoord van Jos Hermens. Het eerste deel beslaat bijna 200 bladzijden. Daarin behandelt Veer onderwerpen als training, energiebronnen, gezondheid en wedstrijdlopen. Er is veel aandacht voor de mentale kant van trainen en wedstrijdlopen. De tekst is toegankelijk en gericht op de praktijk. ‘De hardloper heeft niet zoveel aan droge theorie,’ aldus Veer. ‘Daarom heb ik veel aandacht besteed aan de vertaling van de theorie naar de praktijk. Het is mijn overtuiging dat je beter zult presteren als je hoofd begrijpt waar je benen mee bezig zijn.’

In deel twee staan tientallen trainingsschema’s waarmee vanuit verschillende insteken getraind kan worden voor de 10, de 21 en de 42 km. Twee schema’s voor de 15 km maken dat deel compleet.

In het derde deel zijn de schema’s te vinden waarmee toplopers als Kamiel Maase en Lornah Kiplagat hun successen behaalden.

Veer is bij de behandeling van de onderwerpen niet over een nacht ijs gegaan en laat waar nodig deskundigen als sportartsen en fysiotherapeuten aan het woord. Jip Vastenburg en Michel Butter brengen met hun ervaringen en quotes de tekst nog meer tot leven. Opvallend zijn de odes aan de verschillende afstanden. Zo schreef Abdi Nageeye speciaal voor het boek een ode aan de 10 km en klom Wilma van Onna in de pen voor haar ode aan de 15 km. Abdelkader Benali beschreef in een ode aan de 21 km zijn haat/liefdeverhouding met die afstand. De ode aan de hele is geschreven door marathonicoon Gerard Nijboer.

Benieuws geworden naar het boek? Je kunt het boek onder anderen bestellen via robveer.com