De magie van hardlopen met collega’s

In samenwerking met Hardlopen voor bedrijven
Esther Vliege
Esther Vliege Dinsdag, 19 juli 2022
De magie van hardlopen met collega’s
© BSR Agency

De magie van hardlopen kent waarschijnlijk weinig geheimen meer voor jou. Maar wanneer collega’s met elkaar gaan lopen, levert dat nieuwe voordelen op. Interessant voor werkgevers, die fitte en vitale medewerkers willen. Omdat zij productiever werken en minder vaak uitvallen.

De kans is groot dat jij een hardloper bent én dat jij naast een privéleven ook een werkend leven leidt. Misschien probeer je jouw collega’s al te motiveren om ook letterlijk in beweging te komen, omdat jij de voordelen van hardlopen kent en ervaart. Krijg je geen gehoor? Wie weet helpt dit artikel jouw (HR-) manager of collega te overtuigen. Ze leren waarom juist hardlopen zo’n geschikte sport is én waarom het extra krachtig is wanneer collega’s samen gaan lopen.

‘Hardlopen met collega’s is doorlopend teambuilden,’ vertelt Henri Kwakman projectcoördinator bij Schouten Techniek. In juni 2022 startte daar een team met hardlopen.nl voor bedrijven.

De winst van hardlopen

Hardlopen maakt fysiek en mentaal gezonder. De voordelen van onze sport zijn wereldwijd al vaak bewezen. Hardlopers hebben meer energie en minder stress. Hun weerstand gaat omhoog en ze genieten van een betere nachtrust. En ook niet onbelangrijk: hardlopen maakt vrolijk. Van al die voordelen profiteren mensen al bij twee keer per week dertig minuten hardlopen. Maar misschien wel het grootste voordeel van deze sport: hardlopen is laagdrempelig. Met een professionele trainer kan écht (bijna) iedereen meedoen. En door creatieve oefeningen, trainen verschillende niveaus gewoon samen. Last but not least, er is weinig voor nodig: een paar hardloopschoenen en een trainer. Zelfs op een betonnen bedrijventerrein, maakt een ervaren trainer er een inspirerende les van. Geen zaalhuur, materialen of andere extra’s nodig.

Hardlopen met collega’s: 1 + 1 = 3

Start iemand met hardlopen, is dit ook het startsignaal om allerlei positieve mentale en fysieke veranderingen in gang te zetten. Hierdoor zal hij of zij al snel meer gemotiveerd en ontspannen zijn. Ook als medewerker en collega. Vanuit die positieve toestand neemt allereerst de kwaliteit van de communicatie met de directe collega’s toe. Een enorme winst voor elke organisatie. En loop jij zelf in een groepje? Dan weet je als geen ander dat hardlopers met elkaar praten: vóór, tijdens en na het lopen. Bestaat dit groepje uit collega’s, dan is de kans groot dat het medewerkers van alle geledingen in de organisatie zijn. Mensen die elkaar anders niet spreken. En dan ook nog in een ontspannen setting mét een gemeenschappelijk doel en passie. Tijdens de trainingen ontstaat er onderling begrip, draagkracht en verbinding. Het is een broedplaats voor nieuwe ideeën en samenwerkingen. Wanneer er aan de trainingen ook nog een online omgeving is gekoppeld, gaat die conversatie ook na de training door.

Henri: ‘Mijn collega’s zien elke maandag mijn hardloopschoenen al onder m’n bureau klaarstaan. Het leeft die dag echt. Ze zeggen: je gaat weer, wat goed!’

Lift mee op die energie

Lopen collega’s voor, tijdens of na hun werkdag, in plaats van in het weekend of ’s avonds? Dan blijft die energie op de werkvloer. Dat lekkere gevoel direct na het lopen dat ken jij natuurlijk. Stel je voor dat je zó energiek je werkdag start? Gaan medewerkers tussen het werken door, dan krijgen ze ook nog eens de beste remedie tegen een middag-dip. Sluiten ze de dag samen met een training af? Dan gaan zij fit, blij en voldaan naar huis. Onderschat het effect van blij thuiskomen niet, ook dát zie je de volgende dag weer terug op kantoor.

Tot slot nog wat rijtjes en cijfers om jouw collega of (HR-) manager te informeren. Of verwijs ze direct naar Hardlopen.nl voor bedrijven.

Voordelen van hardlopen met een trainer

 • hardlopen wordt en blijft leuk
 • haalbaar en uitdagend voor iedereen
 • afwisselende trainingen
 • kans op stoppen en opgeven neemt fors af
 • werken aan hardlooptechniek
 • blessurekans neemt enorm af

8 positieve effecten van hardlopen:

 1. meer energie
 2. minder stress
 3. beter, sneller en langer slapen
 4. weerstand gaat omhoog
 5. bloeddruk gaat omlaag
 6. lichaam wordt sterker en slanker
 7. brein veroudert minder snel, de concentratie en levensverwachting nemen toe
 8. zelfvertrouwen en discipline nemen toe

Door hardlopen maak je endorfine aan, dit zorgt voor een geluksgevoel. Dat betekent dus blije medewerkers. Stel je voor dat medewerkers dat positieve blije gevoel met collega’s meemaken en dus delen. Dat geeft meer energie dan welke vrijmibo dan ook.

Wekelijks hardlopen met collega's

Hardlopen voor bedrijven

Hardlopen.nl voor bedrijven is een initiatief van de Atletiekunie: in Nederland de autoriteit op het gebied van hardlopen. Het programma bestaat uit hardlooptrainingen en een online platform waarmee jouw werknemers ook zelfstandig aan de slag gaan. Wekelijks komen één of meer gecertificeerde trainers van de Atletiekunie naar jouw onderneming toe voor een hardlooptraining op maat. En in de persoonlijke online omgeving vindt elke medewerker zijn of haar trainingsschema voor die week, afgestemd op eigen niveau, doel en mogelijkheden. Ook is dit de plek waar de lopers elkaar vinden en motiveren. Hardlopen.nl voor bedrijven

Lees meer
Powered by Hardlopen voor bedrijven
Motivatie
Esther Vliege
Geschreven door

Esther Vliege

Esther Vliege schrijft onder andere voor de drie domeinen van de Atletiekunie (atletiek.nl, atletiekunie.nl en hardlopen.nl). Als freelance journalist, copywriter en redacteur creëert ze content voor print en online. Als ze niet schrijft over hardlopen, loopt ze zelf een rondje door de duinen.

Logo Hardlopen voor bedrijven
In samenwerking met

Hardlopen voor bedrijven