Beginnen met trailrunning: AV SPRINT organiseert trail@SPRINT

Zaterdag, 9 april 2016
Beginnen met trailrunning: AV SPRINT organiseert trail@SPRINT
Hardlopen in de natuur met natuurlijke hindernissen wordt steeds populairder. Daarom kun je bij atletiekvereniging SPRINT in Breda vanaf zondag 17 april tien weken lang kennismaken met trailrunning. Meld je voor dinsdagavond 12 april aan als jij ook wilt meedoen aan trail@SPRINT.

Trailrunning is avontuurlijk hardlopen in de natuur. Het is bovendien een vorm van hardlopen die snel aan populariteit wint. “Tijdens de Mastbos Cross in Breda eind januari 2016 werd er ook een trailrun georganiseerd”, vertelt Ellen van der Zande, bij atletiekvereniging SPRINT coördinator van trail@SPRINT. “Daar kwamen 260 mensen op af en we dachten dus dat de tijd rijp was om mensen te enthousiasmeren voor een uitgebreide clinic trailrunning. Daar is dit traject uit komen rollen.”

Tien trainingen

Trail@SPRINT bestaat uit tien trainingen die vanaf 17 april elke zondag van 9.30 tot 11.00 uur plaatsvinden in het Mastbos in Breda en op geschikte locaties rondom Breda, waar het terrein, bij voorkeur, wat heuvelachtiger is. Mocht je de eerste keer niet kunnen, dan kun je de tweede keer ook nog starten.

Ruwer terrein

“Anders dan bij reguliere looptrainingen wordt er bij de trailrunning-trainingen zo veel mogelijk ruwer en heuvelachtig terrein opgezocht”, vertelt Ellen verder. “In de trainingen komen ook meer krachtoefeningen aan bod. Afhankelijk van de soort ondergrond, bijvoorbeeld los zand of heuvelachtig terrein, wordt er een andere looptechniek aangeleerd.”

Fijne kneepjes

Door mee te doen aan ‘trail@SPRINT’ heb je na tien weken de fijne kneepjes van trailrunning onder de knie. Bij voldoende belangstelling zal er een trailrun experience in de Nederlandse duinen en de Belgische Ardennen gepland worden.

Voor iedereen

“Iedereen die nu 5 tot 10 kilometer aan één stuk kan hardlopen kan meedoen”, zegt Ellen. “De tijd waarin je die afstand loopt is niet van belang. Je hoeft dus niet gevorderd of extra fit te zijn. Dat is het leuke van trailrunnen, het is voor iedereen! De mensen die eropaf komen zijn over het algemeen wat jonger, zo tussen de 25 en 50 jaar. Ze vinden lopen leuk, maar willen meer afwisseling en willen vooral ook in de mooie natuur lopen met natuurlijke hindernissen.”

Geen extra materiaal

Als beginnende trailrunner hoef je niet meteen allerlei materialen bovenop je hardloopuitrusting aan te schaffen. “Omdat trailrunnen uitgaat van het lopen over en door natuurlijke hindernissen (heuvels, riviertjes, slootjes) is er geen extra materiaal nodig”, weet Ellen. “Als je veel in de Ardennen of zo gaat trailrunnen zijn speciale schoenen wel heel fijn, maar voor de startende trailrunner is dat niet meteen noodzakelijk.”

Aanmelden

Aanmelden voor trail@SPRINT kan tot dinsdagavond 12 april via www.avsprint.nl/trail. De kosten van deze kennismaking met trailrunning zijn 55 euro. Je koopt een 10-trainingenkaart, die je contant betaalt voor aanvang van de eerste bijeenkomst op 17 april in het clubhuis van SPRINT in Breda. Bij de kaart is per training één kop koffie of thee in het gezellige clubhuis inbegrepen.

Trainingsgroepen

Heb je een training moeten missen? Dan kun je de 10-trainingenkaart na de kennismakingstrainingen ook nog gebruiken in de trailrunning trainingsgroepen bij SPRINT. In die groepen kun je sowieso terecht als je na de kennismaking de smaak te pakken hebt en wilt blijven trailrunnen.

Zonder horloge

“Het is leuk om mee te komen doen omdat je mensen treft die op dezelfde golflengte zitten qua interesse voor lopen in de natuur, zonder dat er meteen een tijdslimiet bij zit”, vertelt Ellen tot slot enthousiast. “Trailrunnen kun je het beste doen zonder sporthorloge om. Tijd is helemaal niet van belang. Als je meedoet aan een trailrun-event geniet je bovenop een heuvel even van het uitzicht en neem je een foto van de mooie omgeving. Dat kan allemaal!”

Buiten Breda

Trailrunning kun je op heel veel plaatsen in Nederland. Binnenkort lees je op hardlopen.nl waar je nog meer terechtkunt als je wilt starten met trailrunning.

Trailrun Clubs