7 tips voor hardlopen met je hond

Donderdag, 9 februari 2023
7 tips voor hardlopen met je hond

Ben jij van plan met je hond te gaan hardlopen? Dat klinkt natuurlijk leuk, maar er zijn heel wat zaken waar je aan moet denken om het voor jullie beide een plezierige ervaring te maken. Met deze tips ga je verantwoord samen op pad!

Is je hond geschikt?

Ga eerst na of je hond geschikt is om hard te lopen. Overleg dit met de dierenarts en laat eventueel een gezondheidscheck doen om eventuele hartproblemen of gewrichtsaandoeningen op te sporen. Sportieve ‘medium’ hondenrassen hebben de beste lichaamsbouw om mee te hardlopen. Begin daarnaast niet op te jonge leeftijd. Bij puppy’s zijn de spieren en botten van je hond nog niet volgroeid, dat kan problemen veroorzaken.

Bouw het langzaam op

Net zoals jij je conditie moet opbouwen, geldt dit ook voor je hond. Ga dus niet direct een paar kilometer samen hardlopen, maar begin met 50 meter en wissel dat af met wandelen. Merk je dat je hond dit goed volhoudt en niet buiten adem raakt? Dan kun je de afstand voorzichtig uitbreiden.

Gebruik een hondentuigje

Om je hond mee te nemen tijdens het hardlopen is een comfortabel hondentuig of –harnas belangrijk. Gebruik deze met een heupband, zodat je je handen vrij hebt tijdens het hardlopen. Een elastisch koord dempt de schokkende bewegingen. Door dit hondentuigje voor vertrek uitgebreid aan je hond te tonen (en alleen te gebruiken bij het hardlopen), zal je hond na verloop van tijd het tuigje herkennen als aankondiging om te gaan hardlopen.

Zoek een zachte ondergrond

Je hond heeft geen veerkrachtige schoenen. Hardlopen op een harde ondergrond is belastend voor de gewrichten. Het beste loop je daarom op een zachte ondergrond, bijvoorbeeld in het bos of door velden.

Eten en drinken

Vlak na het eten hardlopen is niet fijn, ook niet voor je hond. Zorg dus dat je loopmaatje minstens drie uur geleden voor het laatst heeft gegeten en wacht bij terugkomst een half uur voordat je weer eten geeft. Drinken is belangrijk, dus neem ook wat mee voor pauzes onderweg.

Pas je tempo aan

De eeuwige struggle met het vinden van een geschikt loopmaatje, is misschien wel het tempo dat overeen moet komen. Als je met je hond gaat hardlopen, is het tempo van je hond leidend! Een gelijkmatige draf is het minst belastend voor je hond. Gaat je hond in galop? Dan loop je te hard. Sukkelt hij voort? Dan loop je te langzaam.

Las pauzes in

Vergeet niet om pauzes in te lassen, zeker bij langere afstanden. Hoe meer kilometer je loopt, hoe vaker jullie even moeten stoppen. Gebruik deze tijd voor wat rek- en strekoefeningen en laat je hond even rustig snuffelen en eventueel de behoefte doen. Check ook of je hond nog enthousiast is en energie heeft. Laat je hond na het hardlopen uitrusten en controleer de pootjes op vuil, steentjes en wondjes.

Bron: Hart voor Dieren

5 kilometer