5 tips om door te zetten na een runningdip

IMG 6912
Rianne Hulshof Dinsdag, 12 december 2023
5 tips om door te zetten na een runningdip

Hardlopen is de leukste sport die er is: genieten van het begin van de dag tijdens je ochtendrondje, lekker je hoofd leegmaken met een duurloopje na het werk, je grenzen opzoeken tijdens een intervalsessie, of je onderdompelen in de natuur op de trails. Heerlijk. Bij de gedachte alleen al kun je niet wachten om weer te gaan lopen. Toch?

Nou, niet altijd. Soms kan hardlopen ook even heel vervelend zijn. Om allerlei redenen kunnen trainingen gewoon niet zo lekker gaan. Daarnaast kan het behalen van een groot hardloopdoel je motivatie bijvoorbeeld even helemaal wegnemen, want daarmee verdwijnt de ‘noodzaak’ om te trainen. Maar ook mentale vermoeidheid of periodes van slecht weer helpen niet echt mee om lekker te gaan lopen. Genoeg oorzaken dus om in de armen van een runningdip te vallen. De vraag is, hoe kom je er weer uit? We hebben vijf tips voor je op een rij gezet.


1. Terug naar de basis

Allereerst, je moet helemaal niets. Dus als je jezelf betrapt op het hebben van gedachten als ‘ik moét echt hardlopen’ terwijl je hele lijf dat eigenlijk gewoon niet wil, sla gewoon een training over. Het is echt niet erg om even geen zin te hebben en daaraan toe te geven. Klinkt dat als tegenstrijdig advies? Dat snappen we, maar een tijdelijke break van het hardlopen is een of twee keer per jaar best wel gezond.

Tijdens zo’n periode heb je de gelegenheid om met iets heel anders bezig te zijn en je gedachten helemaal van het hardlopen af te halen. Grote kans dat je tegen het eind van die periode alweer niet kunt wachten om met lopen te beginnen. Ga na wat de oorzaak van je runningdip is, zodat je deze weg zou kunnen nemen. Probeer ook voor jezelf te bepalen waarom je bent begonnen met hardlopen en wat je zo leuk vindt aan de sport. Als je er klaar voor bent om weer te gaan lopen, kun je juist vanuit die gedachte of reden je trainingen weer oppakken.

2. Train samen

Heb je geen zin meer in hardlopen, omdat je altijd alleen naar buiten moet? Sluit je aan bij een hardloopgroep en ontmoet daar je nieuwe loopmaatjes! Of spreek met een vriend(in) af om samen te gaan lopen. Op die manier heb je niet alleen meteen een stok achter de deur om ook daadwerkelijk te gaan, maar de prestaties van andere mensen om je heen kunnen ook weer motiverend werken om door te blijven trainen. En daarnaast is samenlopen ook gewoon een stuk gezelliger.

3. Doe het eens helemaal anders

Steeds hetzelfde rondje lopen kan op een gegeven moment ook best wel saai worden. Het makkelijkste advies is dan natuurlijk om eens een andere route te proberen. Via Strava, Komoot of Afstandmeten kun je vrij eenvoudig een route bouwen die dezelfde eigenschappen heeft als je vaste route, maar je totaal andere wegen of paden laat ontdekken. Door deze route in te laden in je horloge of te lopen met je telefoon weet je vervolgens ook (vrijwel) zeker dat je niet verdwaald.

Maar je kunt het ook anders aanpakken. Heb je bijvoorbeeld al eens geprobeerd om je vaste rondje op een ander tijdstip van de dag of tegengesteld te lopen? Wat kom je bijvoorbeeld tegen op je rondje als je niet om 18:00 uur, maar om 7:00 uur of tussen de middag gaat lopen? En als dat nog niet gevarieerd genoeg is, kun je de route ook eens in tegengestelde richting lopen. Wedden dat je dat ‘saaie’ rondje ineens heel anders beleeft?

Ben je een echte ‘wegloper’, maar heb je een bos in de buurt? Verruil de weg dan eens voor de onverharde ondergrond van het bos en probeer trailrunning uit. Vooral onder droge omstandigheden en op vlakke paden hoef je daar heus niet direct andere schoenen voor te kopen. Maar het is wel een goede manier om hardlopen eens heel anders te beleven.

4. Inspiratie doet lopen

Houd die runningdip voor de gek door lekker op de bank te ploffen en een toffe serie of film te kijken, of er een goed boek bij te pakken. Het onderwerp? Hardlopen natuurlijk! Wie raakt er nou niet geïnspireerd door de prestaties van andere hardlopers. Voor je het weet ben je zelf ook weer lekker aan het hardlopen.

Om je alvast een beetje op weg te helpen zijn deze films en documentaires tof om mee te beginnen: Leadman: The Dave Mackey Story, The Human Race, Breaking 2, Karl Meltzer: Made to be Broken, Free to Run. Meer een boekenwurm? Dan zijn boeken als Runner van Lizzy Hawker, Atleet zonder grenzen van André van Kats (over Abdi Nageeye) en Running Beyond van Ian Corless aanraders.

5. Schrijf je in voor een evenement

Begint het enthousiasme door de vorige tip alweer terug te komen? Voed dat vuurtje dan nog een beetje extra door je in te schrijven voor een hardloopevenement. En wees daarin realistisch, maar zeker niet terughoudend. Ben je bijvoorbeeld geïnspireerd geraakt en wil je graag een ultra lopen? Neem daar dan ruim de tijd voor. Houd in de voorbereiding goed rekening met je huidige niveau. Als je al een bepaalde race op het oog hebt die je graag zou willen lopen, schrijf je dan voor de volgende editie eerst eens in voor een kortere afstand, zodat je het evenement en de sfeer vast een beetje kunt proeven. Voor de keuze voor zo’n evenement zou je overigens het laatste boek uit het vorige rijtje kunnen gebruiken.

Rianne Hulshof
Geschreven door

Rianne Hulshof

Rianne had vroeger stiekem een hekel aan hardlopen, maar begon een paar jaar geleden met trailrunnen en is sindsdien verkocht. Na verschillende trailruns in binnen- en buitenland volgden schoorvoetend de wegwedstrijden en sinds kort heeft ze zelfs training bij een atletiekvereniging. Haar hart blijft bij het trailrunnen liggen, maar voor een 1500m op de baan of een snelle wegwedstrijd is ze ook altijd te porren. Zolang ze maar kan hardlopen, is het al snel goed.